Dyr

De kan nemt blive gode venner: Kat møder hund

4. maj 2019 af Carsten Broder Hansen og Dyrefondet
En udbredt teori siger, at hunde og katte ikke bryder sig om at dele miljø. Men faktisk viser virkeligheden igen og igen, at hunde og katte sagtens kan blive gode venner. De har ikke ens interesser og kæmper derfor ikke om mad og hvilepladser. Læs her om et møde mellem de to rovdyr.
De kan nemt blive gode venner: Kat møder hund

Hunden er med på weekendbesøg, og den føler sig hurtigt hjemme i det ukendte hus. Alle kroge er blevet grundigt undersøgt, og nu slapper den helt af i sit nye miljø. Allerede efter en enkelt overnatning føler den sig forpligtet til at gø ad postbudet.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Et par forbipasserende cyklister får også en hilsen med. Selv om man kun er en lille cocker- spaniel, skal alle i lokalområdet gerne have at vide, at en hund er flyttet ind.

Hunden har besluttet sig for, at bryggerset er det bedste rum at opholde sig i. Herfra kan den overvåge alle, som går ud og ind, og den kan holde øje med, om nogle af menneskene eventuelt skal over i stalden til hestene, på tur i skoven eller i gang med andre aktiviteter, der kan være interessante at deltage i.

Bryggersdøren står ofte på klem, så der er rig mulighed for at orientere sig via de mange dufte, der kommer fra gårdspladsen, haven og de forskellige tilbygninger.

Læs også: Kan du forstå din kat?

Helt uforberedte

Men hov!

Hunden rejser sig brat. En helt ny duft blander sig i det velkendte potpourri. Det er en kat, og den kommer nærmere!

Ganske rigtigt. Husets kat er vendt tilbage efter et par dages fravær.

Det er langtfra første gang, katten har været på besøg hos naboerne. Det er rutine, og et telefonopkald plejer at berolige ejeren om, at katten er i trygge hænder. Men ingen har fortalt katten, at der er flyttet en cockerspaniel ind i dens fravær. Og ingen har tænkt på at forberede hunden på, at den kunne risikere at møde en kat.

Læs også: Børn og hunde: De voksnes ansvar

Klar til at flygte

Katten spankulerer ind i bryggerset, som om den ejer det, hvilket den retfærdigvis også gør normalt. Hunden er derimod klar til at flygte. Den har dårlige erfaringer med katte. Under et tidligere besøg i et andet kattehjem kastede hunden sig med stor begejstring over kattens urørte madskål. Det fandt katten sig ikke i.

Nu er hunden forståeligt nervøs. Katten er imidlertid ikke det fjerneste overrasket over hundens tilstedeværelse. Den går direkte hen og smyger sig op ad hunden, mens den højlydt spinder. Dens hale er i vejret, og endelig kan hunden slappe af. Lidt efter ligger hunden og katten tæt sammen i hundens kurv, som om de var gamle venner.

Læs også: Alt hvad du skal vide om din kat

Vidste du det...

  • Hunde og katte er begge rovdyr, og ifølge gængs teori bryder de sig ikke om at dele miljø. Et klassisk, biologiske princip siger, at: ”To fuldstændige konkurrenter kan ikke sameksistere.”
  • I praksis er der dog talrige eksempler på harmonisk samvær mellem hunde og katte. De to dyr har forskellige interesser, og de konkurrerer ikke om hvilepladser, legetøj og mad. Ikke sjældent er der faktisk bedre forhold mellem en hund og en kat end mellem to dyr af samme art.
  • Det er selvfølgelig bedst for forholdet, hvis begge dyr har været socialiseret til den anden art, mens de var killing/hvalp. Hvis killingen har været sammen med en hund, inden den er 8 uger, vil den være mindre tilbøjelig til at løbe væk, når den siden møder en hund.
  • Hvis en kat løber, sætter det gang i hundens jagtinstinkt, og den vil så forfølge katten. Efterfølgende kan det blive vanskeligt at etablere et godt forhold mellem de to. Der er imidlertid også eksempler på, at hunde og katte skiftes til at jage hinanden som en del af deres legeadfærd.
  • Hunde og katte deler en del dæmpende signaler såsom at gabe, kigge væk, smaske og sætte sig ned. Det viser, at man er fredelig og ufarlig.
  • Som regel vil katten være den styrende i forholdet. Katte er hyppigt mere selvstændige end hunde, og de er meget dygtige til at regne ud, hvad der kan betale sig. Katte kan desuden nå godbidder, der er placeret uden for hundens rækkevidde.

Læs også: Forstå din kats signaler

DYREFONDET

  • Dyrefondet gennemfører dyreværnsarbejde til gavn for familiedyr og dyr i naturen.
  • Fondet udgiver pjecer, plakater og information, der kan medvirke til at skabe større forståelse for dyrenes vilkår.
  • Fondet skaber gode forhold for dyr i menneskers varetægt, spreder oplysning om glæden ved dyr og øger respekten og forståelsen for vildtlevende dyrs naturlige livsform.
  • Dyrefondet er godkendt som almenvelgørende organisation, og bidrag til fondets arbejde er fradragsberettigede.
  • Dyrefondets bestyrelse og medarbejdere omfatter dyrlæger, adfærdseksperter, biologer og jurister.
  • Ghita Nørby er præsident for Dyrefondet.
  • Læs mere på dyrefondet.dk og følg fondet på Facebook.

Sponsoreret indhold