Dyr

Der kan være mange grunde, hvis din kat er urenlig

3. november af Carsten Broder Hansen, Dyrefondet. Foto: Colourbox
Katte er som regel meget renlige dyr. Så hvis din pelsede ven pludselig bliver urenlig, er det sjældent dens egen skyld. Læs her om nogle af de faktorer, der kan årsagen til problemet.
Kat i kattebakke

Katte er normalt meget renlige dyr. Når de skal besørge, fjerner de sig sædvanligvis fra lokaliteter, hvor de hviler, spiser og leger. Det er almindelig adfærd for sunde katte, men af og til kan selv en rask kat være urenlig.

Årsagen kan eventuelt være stress, men det kan også skyldes mangelfuld tømning og rengøring af kattebakken. Begge dele kan katteejeren gøre noget ved.

Modvilje mod bakken

Hvis en kat bliver urenlig, er modvilje mod kattebakken den mest oplagte grund. Det er heldigvis også det nemmeste at gøre noget ved. Tøm og vask kattebakken hyppigt og skift gruset med korte mellemrum.

Problemet bør ophøre, hvis kattens urenlighed skyldes, at den tidligere opfattede kattebakken som uhygiejnisk. Den nemme forklaring er imidlertid ikke altid den rigtige, så hvis øget rengøring ikke giver det ønskede resultat, må den opmærksomme katteejer se efter andre årsager.

Kan være stress

En kat har det som regel glimrende i eget selskab. At være nær andre katte kan være berigende for nogle socialt indstillede individer, men det kan også være en stressfaktor, der kan føre til urenlighed.

En kat, der er stresset over at leve sammen med andre, vil tisse, strinte eller besørge uden for bakken for at afsætte sin duft og markere.

(Artiklen fortsætter under annoncen)

Mange katte bryder sig ikke om at dele bakke med andre, så hvis du har flere katte og en af dem bliver urenlig, så prøv at tilbyde flere kattebakker og placér bakkerne med god afstand.

...eller trusler udefra

Hvis du kun har en enkelt kat, som ellers er renlig og rask, men som pludselig bliver urenlig, kan det skyldes, at katten er stresset på grund af faktorer uden for hjemmet.

Hvis du har en have, kan en fremmed kat eller en ræv luske rundt, uden du selv opdager det, men din kats skarpe sanser vil fornemme den nye ”trussel”.

Hvis du ser, at din kat oftere markerer foran hoveddøren eller terrassedøren, kan årsagen sagtens være gentagne besøg fra en fremmed kat eller en ræv, der afsætter sine egne mærker.

Blot tilstedeværelsen af et stort fremmed dyr på matriklen kan føre til en stressreaktion hos din kat.

Vær på vagt

Dyrefondets direktør Vibeke Haslund fortæller:

– Faktorer udefra er desværre ikke den mest almindelige årsag til urenlighed. Hvis din kat tisser eller besørger i hjemmet, men ikke i kattebakken, er der grund til at være på vagt. Det kan nemlig være tegn på sygdom.

Læg Ude og Hjemme under juletræet
6 nr. for kun 249 kr. - Abonnementet udløber automatisk

– Som katteejer skal du være vågen og holde øje med eventuelle sygdomstegn. Maveproblemer og forstoppelse medfører smerter, og en kat kan forbinde sit sædvanlige besørgelsessted med noget smertefuldt.

Vibeke Haslund slutter: – En syg kat kan undgå kattebakken af de helt forkerte grunde. Er man det mindste i tvivl, er første skridt mod løsning af problemet derfor et besøg hos dyrlægen.

Vidste du det...

  • Nogle gange er problemet kattegruset. Nogle katte kan ikke lide meget grovkornet grus, der godt kan gøre lidt ondt i poterne. Prøv at udskifte det grove grus med noget finere og se, om det hjælper.
  • Hvis en kat pludselig bliver urenlig eller den begynder at strinte stående, kan årsagen være blærebetændelse, der medfører smerter, når dyret tisser. Blærebetændelse kan heldigvis kureres, men det kræver et besøg hos dyrlægen.

Sponsoreret indhold