Dyr

Din hund forstår hvad du siger

13. september Af Videnskab.dk
Foto: Colourbox
Forskning viser, at din hund ikke bare forstår måden, du siger tingene på. Den forstår også selve ordene.
Kvinde med hund

Når din hund svarer sådan, kan det meget vel betyde "forstået".

Hunde forstår nemlig meget mere, end vi hidtil har givet dem kredit for. Rent faktisk kan menneskets bedste ven ikke blot forstå måden, som tingene bliver sagt på, men også de forskellige ord.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Det viser et ungarsk studie fra 2016.

Ifølge hovedforskeren bag studiet kan denne viden bruges til at forbedre kommunikationen mellem menneske og hund og give indsigt i, hvordan man bedst træner sin nyerhvervede hvalp.

– Det er interessant at se, at hunde rent faktisk kan forstå, hvad vi siger. Tidligere har man troet, at hunde kun forstod intonationen, altså måden, som tingene bliver sagt på, men de forstår også selve ordene. Det betyder, at det ikke er ligegyldigt, hvilket sprog man roser sin hund på. Gør man det på hundens eget sprog, kan den bedre forstå, at den bliver rost, fortæller ph.d. og hjerneforsker ved Eötvös Loránd University i Budapest, Ungarn, Attila Andics, i en mail til Videnskab.dk.

– I hundetræning giver vores fund ny indsigt i, at man ved at rose sin hund med ord rent faktisk kan opnå meget af den samme effekt, som man kan med godbidder. Hunden føler sig belønnet af begge dele, fortsætter han.

Studiet er blevet offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Science.

Skannede hundes hjerner

I studiet undersøgte forskerne, hvor meget hunde egentlig forstår.

Mennesker taler til dem dagen lang, men narrer vi os selv, når vi tror, at der foregår noget meningsfuldt inde bag de store brune øjne?

Forstår de overhovedet, hvad vi siger til dem?

På den baggrund trænede Attila Andics med kollegaer 13 familiehunde til at ligge helt stille i en MR-skanner i syv minutter. Derved kunne forskerne skanne deres hjerner for aktivitet, mens deres ejere tale til dem.

Mens hundene lå helt stille i MR-skannerne, roste deres ejere dem på forskellige måder:

Nogle gange talte de til dem med rosende intonation og nogle gange med neutral intonation.

Ejerne talte også til dem, hvor de skiftede intonationen, mens ordene var ren volapyk.

Ved at studere billederne fra MR-skanneren, kunne forskerne se, at hundene faktisk forstod, hvad deres ejere sagde til dem.

Aktivitet i belønningscentret

Områder i den venstre hjernehalvdel blev aktive, når de genkendte de rosende ord, mens de forblev inaktive, når ordene ikke gav mening – også selv om de blev sagt på en rosende måde.

– Dette gjaldt hele tiden, også når ejerne ændrede intonationen. Vi kunne også se aktivitet i hjernens belønningscenter, hvilket viser, at hundene forstod, at de blev rost og reagerede på det. Belønningscentret blev dog kun aktiveret, når hundene hørte rosende ord i rosende intonation, fortæller Attila Andics.

Hunde er på dette område ligesom mennesker i stand til tolke ord, intonation og følelser og danne sig et samlet billede af meningen med det, der bliver sagt til dem.

Attila Andics, hjerneforsker

Ligeledes fandt eksperterne, at specifikke områder i højre side af hjernen blev brugt, når hundene reagerede på rosende eller ikke-rosende intonation.

Disse områder er identiske med områder, som samme forskere tidligere har vist, hunde bruger til at afkode følelser i menneskers stemmer.

Deler træk med hunde

Og hunde er ikke alene om at aktivere disse områder i hjernen, når de skal forstå, hvad nogen siger til dem.

– Vi ser det samme i mennesker. Her aktiveres de samme dele af hjernen, når vi reagerer på forskellige ord, intonation og følelser. Vi deler dette træk med hunde. Hunde er på dette område ligesom mennesker i stand til tolke ord, intonation og følelser og danne sig et samlet billede af meningen med det, der bliver sagt til dem, fortæller Attila Andics.

Det store spørgsmål er så selvfølgelig, hvorfor hunde kan forstå, hvad mennesker siger. Det betyder nemlig ikke nødvendigvis, at hunde er tilpasset til at forstå os – og dog.

Ifølge Attila Andics kan hunde formentlig ikke have udviklet denne evne til at forstå mennesker i løbet af de 10.000 år, som vi har levet sammen. Evolution arbejder simpelthen ikke så hurtigt.

Samarbejde mellem hund og menneske

Det er dog muligt, at hundes naturlige evne til at forstå lyde fra andre arter kan være forstærket gennem tusinder af års samarbejde mellem hund og menneske.

– Hunde bruger meget vel nogle evner, som de har fra naturens side, til at forstå intonation og følelser i andre dyr for at tolke intentioner. Det er en vigtig evne at kunne afkode meningen med lyde i omgivelserne, forklarer han.

– Forskellen på mennesker og andre dyr er blot, at for hunde betyder det noget, hvad mennesker synes om dem. Derfor bliver belønningscentret aktiveret, når de bliver talt til i positive ord og betoning. Det er det specielle, uddyber forskeren.

Et godt spørgsmål

Mange dyr bruger ifølge Attila Andics intonation, når de skal kommunikere. Det gælder mennesker, hunde, katte og sågar fugle. Enkelte dyr, såsom nogle menneskeaber og papegøjer, kan trænes til at forstå ord, men decideret tale med forskellige ord findes kun blandt mennesker.

Men hvorvidt andre dyr har samme evner som hunde til at forstå og afkode sprog er et godt spørgsmål.

Det kan de ifølge Attila Andics meget vel have.

Hvis både mennesker og hunde bruger samme dele af hjernen til at forstå de samme ting, kan evnen være opstået i en fælles forfader. Det vil sige en forfader, som levede for mere end 100 millioner år siden, inden slægterne, som med tiden blev til hund og mand, delte sig.

– Det mest sandsynlige scenarie er, at kapaciteten til at forstå ord og intonation findes blandt alle dyr, som er opstået siden dette split. Det vil sige næsten alle pattedyr, siger Atilla Andics og tilføjer:

– Men det er meget vigtigt i den sammenhæng at forstå, at grunden til, at hunde kan forstå mennesker så godt, som de kan, er, at de har levet sammen med os i så mange år, at de er blevet bekendt med vores tale. De bekymrer sig om os og bekymrer sig om, hvad vi siger til dem. Det har gjort forståelse bedre og giver dem en fordel i forhold til andre arter, som er ligeglade med, hvad mennesker siger.

Sponsoreret indhold