Dyr

Elefanter er med til at redde klimaet

31. januar Johan Gudmandsen, Videnskab.dk
Foto: Thomas Breuer/CC BY 2,5 og Mongabay
Store mængder drivhusgasser kan blive udledt i atmosfæren, hvis truede elefanter bliver udryddet, slår forskere nu fast.
elefant i flod

Elefanter i de afrikanske regnskove er med til at holde den globale opvarmning i skak.

Sådan lyder konklusionen fra amerikanske og franske forskere, der i et nyt studie har kigget på spisevanerne hos de skovelefanter, der primært lever i Afrikas største regnskov i og omkring Den Demokratiske Republik Congo. Det skriver Videnskab.dk.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

– Når vi mennesker tænker på skovbevarelse, er der en tendens til at tænke på de store dyr som flødeskum på lagkagen. Men her bliver det understreget, at de faktisk har stor indflydelse på skovenes struktur og deres evne til at indsamle CO₂, forklarer professor Jens Christian Svenning, som forsker i makroøkologi, men som ikke har været en del af studiet, til Videnskab.dk.

Forskerne beskriver, at elefanterne foretrækker at spise træer og planter, der har lav kulstoftæthed – altså som kun kan indeholde små mængder CO₂.

Til gengæld lader de andre mere kulstoftætte træer være, og disse får så mere plads, mere sollys, mere næring og bedre mulighed for at vokse sig store og suge større mængder af de klimaopvarmende gasser til sig.

I forlængelse af tidligere forskning

Jens-Christian Svenning, der er leder af Danmarks Grundforskningsfonds Center for Ecological Dynamics in a Novel Biosphere (ECONOVO) ved Aarhus Universitet, fortæller, at det nye studie ligger godt i forlængelse af tidligere forskning.

Han fortæller dog, at selv om en nedsætning af CO₂-kapacitet på 6-9 procent for den afrikanske regnskov kan lyde voldsomt, udgør det en relativt lille forskel for udledningen sammenlignet med decideret afskovning og risikoen for klimanedbrud af store skovområder.

Desuden ville de klimamæssige konsekvenser af udryddelsen af elefanter sandsynligvis ikke være øjeblikkelige, tilføjer eksperterne i studiet, da træer kan leve i hundredvis af år – og effekterne derfor kan tiltage over lige så lang tid.

Men studiet er lige så meget et argument for at øge bevidstheden om de udrydningstruede elefanter, fortæller folkene bag studiet i en pressemeddelelse:

– Elefanter er blevet jaget af mennesker i årtusinder, siger førsteforfatter Stephen Blake, der er professor i biologi ved Saint Louis Universitet i USA, ifølge Videnskab.dk.

– Som følge heraf er afrikanske skovelefanter kritisk truede. Argumentet om, at alle elsker elefanter, har ikke givet tilstrækkelig støtte til at stoppe drabene. At flytte argumentet for elefantbevarelse over til den rolle, som skovelefanter spiller i at opretholde skovens biodiversitet og forklare, at det at miste elefanter ville betyde at miste skovens biodiversitet, har heller ikke virket, da antallet fortsætter med at falde, fortsætter han.

– Vi kan nu tilføje den konklusion, at hvis vi mister skovelefanter, vil vi gøre en global bjørnetjeneste mod afbødning af klimaforandringer.

Diversitet og store dyr

Professor Jens Christian Svenning mener også, at det er “enormt vigtigt” at få studier på banen, som viser, hvordan klima og dyr spiller sammen.

– Det er vigtigt at forstå, hvordan tropeskove fungerer. Mere og mere forskning viser, at de store dyr spiller en stor rolle for skovenes biodiversitet og økologiske funktion, og det er vigtig viden, når vi skal bevare og genoprette de hårdt pressede regnskove, siger han til Videnskab.dk og tilføjer, at studiet også rummer et perspektiv til vores natur herhjemme i Danmark:

– Der har været en del diskussion om nationalparker i Danmark, der blandt andet er gået på, om der skal være vilde heste og andre store planteædere i dem. Og her fremviser studier som dette et økologisk argument, der siger, at natur ikke kun er planter, men at de store dyr er meget vigtige for den øvrige biodiversitet og den økologiske funktion, pointerer professoren.

Foto: Thomas Breuer/CC BY 2,5 og Mongabay

Sponsoreret indhold