Dyr

Et stort problem: Vores insekter forsvinder

4. august 2019 Tekst og foto: Carsten Broder Hansen, Dyrefondet
Der er blevet længere mellem vilde bier, sommerfugle og mange andre af de insekter, der engang levede i stort antal i og omkring vores boliger. Det skyldes blandt andet, at insekterne bliver syge eller dræbt af sprøjtemidler,
Et stort problem: Vores insekter forsvinder

Brummende humlebier og flaksende sommerfugle i haven er normalt et sikkert tegn på, at sommeren er kommet. I de seneste årtier er der imidlertid blevet længere og længere mellem de vilde bier, svirrefluer, biller, sommerfugle og mange andre af de insekter, der engang levede i stort antal i og omkring vores boliger.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Nogle af os kan måske huske bilferien sydpå i 1970'erne og 1980'erne, hvor man nærmest hver time måtte holde ind til siden for at vaske udsplattede insekter væk fra bilens forrude. Vinduesviskeren kunne ikke følge med, så det var nødvendigt manuelt at skrabe døde insekter bort, inden man igen kunne se vejen.

I dag kan man sågar i juli køre fra Aarhus til Milano uden mærkbare gener fra flyvende insekter, og det skyldes ikke, at vinduesviskerne er blevet bedre!

Nedgangen i mængden af insekter er markant, og den bekræftes af forskerne.

Læs også: Sommerferie: Vær en dyrevenlig turist

Tab af levesteder

I Tyskland har man med specielle insektfælder talt antallet af flyvende insekter fra 1970'erne til i dag, og resultatet er skræmmende. Det vurderes, at Tyskland i de seneste 50 år har mistet op til 75 procent af landets insekter, og der er ingen grund til at tro, at billedet er anderledes i resten af Europa og i Danmark.

Fra insekternes perspektiv har de seneste omkring 100 års udvikling af det moderne landbrug været en katastrofe. Mange insekter bliver syge eller dræbt af sprøjtemidler, men det er især tabet af levesteder, der er problematisk.

Engang var landskabet præget af utallige blomstrende enge og overdrev, brede grøftekanter med vilde blomster, vandhuller og udstrakte strandenge.

Det moderne, højeffektive landbrug er i stedet præget af få, ensartede afgrøder, der er som en ørken for insekterne og også for de dyr, der lever af insekterne.

Læs også: Vild med dyr: En forsigtig hval

Spiller nøgleroller

Indtil nu er det stort set for døve ører, når videnskabsfolk advarer om følgerne af klimaændringerne og det moderne landbrug.

Det er muligvis vanskeligt at få politikere og mange af os andre til at indse, at det er et problem, at der bliver færre biller og ørentviste, men mange insekter spiller faktisk nøgleroller i naturen.

Når insekterne forsvinder, bliver mange vilde planter ikke bestøvet, og færre insekter betyder mindre mad til fugle, firben, edderkopper, pindsvin og frøer. Dertil kommer, at vilde bier, svirrefluer og andre vingede insekter bestøver mange vigtige afgrøder og frugttræer.

Naturen bliver ganske enkelt fattigere uden insekter.

Vidste du det...

  • I Californien er de vilde bier væk, og også i flere provinser i Kina er de vilde bier forsvundet. Her er folk nu nødt til at bestøve frugttræer og andre afgrøder manuelt med fjerpensler.
  • I Danmark uddøde de sidste vilde honningbier i 1980’erne, og nu er mange af vores øvrige vilde bier også i fare. Både bierne, der varetager bestøvning af vores fødevarer, og de bier, der spiller en nøglerolle i den danske natur, er alle truede.
  • Vil du hjælpe havens insekter, bør du vente med at klippe hæk og beskære frugttræer, til de er afblomstrede. Du kan også lade gamle træer i haven stå og blive til bolig for insekter.
  • Du kan etablere vandhuller og opsætte ’insekthoteller’, der kan tiltrække solitære (enligt levende) bier og andre spændende insekter.
  • Plan Bi er en miljøorganisation, der arbejder for at redde de vilde danske bier. Plan Bi taler med kommuner, virksomheder, landmænd og private danskere om, hvordan man sikrer bierne gode forhold i byer, haver, på altaner, i sommerhusområder og kolonihaveforeninger samt i byernes fællesgårde. Læs eventuelt mere på www.planbi.dk.

Dyrefondet

  • Dyrefondet gennemfører dyreværnsarbejde til gavn for familiedyr og dyr i naturen.
  • Fondet udgiver pjecer, plakater og information, der kan medvirke til at skabe større forståelse for dyrenes vilkår.
  • Fondet skaber gode forhold for dyr i menneskers varetægt, spreder oplysning om glæden ved dyr og øger respekten og forståelsen for vildtlevende dyrs naturlige livsform.
  • Dyrefondet er godkendt som almenvelgørende organisation, og bidrag til fondets arbejde er fradragsberettigede.
  • Dyrefondets bestyrelse og medarbejdere omfatter dyrlæger, adfærdseksperter, biologer og jurister.
  • Ghita Nørby er præsident for Dyrefondet.
  • Læs mere på dyrefondet.dk og følg fondet på Facebook.

Sponsoreret indhold