Forstå din kats signaler

I kattenes indbyrdes kommunikation er et af de vigtigste elementer at udsende signaler i god tid, inden det kommer til fysisk nærkontakt.
Katte vil gå meget langt for at undgå konflikt og udsender signaler om at holde afstand. På den måde forebygger de, at de ved et uheld støder ind i hinanden og måske begynder et slagsmål.
Alligevel kan en kat blive så frustreret eller rasende, at den lader sin vrede gå ud over en uskyldig artsfælle eller endda sin ejer. To katte, der ellers har været de bedste venner, kan pludselig blive fjender, og katteejeren kan ikke få øje på en årsag til balladen.
LÆS OGSÅ: Stil dig selv disse 3 spørgsmål inden du anskaffer dig et kæledyr
Retter aggression mod sin ejer
Nogle gange kan en pludselig adfærdsændring være en såkaldt redirigeret aggression. Hvis en fremmed kat eller hund er gået forbi vinduet eller løbegården og på en eller anden måde har optrådt provokerende, så kan en i forvejen stresset kat blive voldsomt ophidset.
Hvis katten så ikke kan nå den fremmede trussel, kan den rette sin opsparede aggression mod en uskyldig kat, der befinder sig i samme rum, eller måske mod sin ejer.
Dufte som signaler
Duftmarkering, duftkommunikation og urinmarkering er også en del af kattens signaler. Kirtler under hagen og mellem trædepuderne bruges til at afsætte ferromoner med.
Den kemiske sammensætning kan ændres efter sundhedstilstand, seksuel tilstand og efter, hvad katten spiser. En hunkat i løbetid udsender helt andre signaler end normalt.
Vi mennesker kan ikke opfatte, om vores kat sender nye signaler på grund af brunst eller smerter, men kattens adfærd forandres måske eller provokerer andre katte til at ændre deres adfærd.
Se helheden
Katteejere bør derfor forsøge at se helheden bag adfærdsændringen. Hvad skete der, lige inden katten reagerede på en ny måde? Hvad skete der lige efter den nye reaktion, og hvordan reagerede den anden kat på de nye signaler?
LÆS OGSÅ: Vælg den rigtige kat og undgå katastrofer
Flere katte i samme hjem
Vender katten kroppen væk eller kigger den ned, kan det være tegn på, at den forsøger at håndtere en stressfyldt situation. Dens avancerede signaler benyttes hyppigt til at skabe distance, og det kan være vanskeligt at have flere katte i samme hjem.
Selv om der på overfladen er harmoni mellem kattene, skal der måske ikke så meget til, før balancen forskydes. Hvis den ene kat har kraftig tandpine, der ikke bliver opdaget, kan det stresse både katten selv og den anden kat. Har en af kattene været hos dyrlæge, kan dens dufte være så forandrede ved hjemkomsten, at det skaber irritation og afstandtagen hos den eller de øvrige katte i hjemmet.
Katteejere kan opbygge et miljø, der gør det behageligt for kattene at dele hjemmet med artsfæller. En kattebakke til hver kat samt rigeligt med attraktive hvilepladser kan forebygge mange konflikter. Sørg gerne for, at der er hvilepladser i flere forskellige rum og i forskellige højder
Hjælp din kat
Du kan forebygge uhensigtsmæssige adfærdsændringer ved at …
… sikre let adgang til vigtige ressourcer som ind- og udgange samt mad- og vandstationer. Katte er ikke sociale spisere, og de vil gerne have lov til at spise og drikke i fred for andre katte.
… overvåge din kats helbred og sørge for regelmæssig dyrlægeundersøgelse. Smerter i tænder, led og hofter kan føre til adfærdsændringer.
… belønne den ønskede adfærd og ignorere al anden adfærd.
… styrke kattens selvtillid med øvelser, ros og belønning.
… respektere kattens grænser.
DYREFONDET
Dyrefondet gennemfører dyreværnsarbejde til gavn for familiedyr og dyr i naturen. Fondet udgiver pjecer, plakater og information, der kan medvirke til at skabe større forståelse for dyrenes vilkår. Fondet skaber gode forhold for dyr i menneskers varetægt, spreder oplysning om glæden ved dyr og øger respekten og forståelsen for vildtlevende dyrs naturlige livsform.
Dyrefondet er godkendt som almenvelgørende organisation, og bidrag til fondets arbejde er fradragsberettigede. Dyrefondets bestyrelse og medarbejdere omfatter dyrlæger, adfærdseksperter, biologer og jurister. Ghita Nørby er præsident for Dyrefondet.