Dyr

Frank er en helt: Redder kvinde fra selvmord

20. november 2019 af Joan Andersen. Foto: Martin Høien
Frank hopper op i armene på kvinden, der kysser og krammer ham, mens tårerne løber ned ad hendes kinder, og hun fortæller, at hun lige har tømt et glas piller.

En aften i sommer trækker Frank ivrigt afsted med sin ejer 28-årige Troels Hansen, mens de går deres vanlige tur på kirkegården. På en bænk sidder en ældre kvinde alene.

- Frank vil gerne over og hilse på hende. Han trækker i snoren, jeg trækker imod og får ham overtalt til at gå videre. Jeg vil jo ikke forstyrre, fortæller Troels.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

De når lidt hen ad stien, før de hører kvinden hilse.

- Har du tid til at sidde og snakke lidt? spørger hun.

Læs også: Hunden Holly lærer børn at læse

Det har Troels, og Frank hopper straks op på hendes skød og slikker hende i ansigtet. Kvinden kysser og krammer ham, mens hun taler.

En hemmelighed

Hun er flygtning og har posttraumatisk stress syndrom på grund af krigen i Kosovo. Nu har hun mistet retten til sygedagpenge og aner ikke, hvordan hun skal betale sin husleje. De talte sammen om stort og småt og om, hvordan livet pludseligt kan tage en drejning og blive uventet hårdt. I 10 minutter talte de to fremmede, mens Frank blev nusset.

- Kan du holde på en hemmelighed? spørger hun.

Læs også: Sebastian Dorsets hund Hugo hjælper mod depression

- Ja, svarede Troels.

Han kender jo ikke kvinden og kan ikke forestille sig, hvem han skulle fortælle hendes hemmelighed til.

- Jeg har spist et glas piller, sagde hun.

Kvinden er helt afklaret med, at det hele er slut.

- Den hemmelighed kan jeg ikke holde på, svarer Troels.

Til hospitalet med Frank i snor

Han lover hende ikke at ringe 112. I stedet få han hende overtalt til at følge med hen på hospitalet godt 300 meter derfra.

- Vi går derop med Frank i snor. Jeg støtter hende, og hun bliver tungere og tungere. En kvinde kommer gående imod os, og jeg får hende til at hjælpe med Frank, så jeg har begge hænder fri til at hjælpe kvinden, fortæller Troels.

Læs også: Mine hunde er min familie

De bliver råbt an af en mand bagved dem.

- Har I brug for hjælp? spørger manden, som viser sig at være samarit.

Han hjælper med at støtte kvinden og ringer efter en ambulance. De er kun 50 meter fra hospitalet, da kvinden kollapser. Ambulancen kører ud fra hospitalet, men drejer den forkerte vej. Troels sætter i løb mod akutmodtagelsen, så de kan få en kørestol til kvinden. Han finder ingen og løber mod hovedindgangen. På vejen møder han en sygeplejerske, som slår alarm. Et hold af læger og sygeplejersker løber hen til kvinden, samtidig med at ambulancen når frem.

Lægerne overtog

Troels lader de professionelle overtage og går hjem med Frank. Det hele tager 30-45 minutter.

- Jeg har ikke set hende siden. Jeg ved jo ikke, hvor længe hun havde siddet på bænken, og om hun overhovedet er overlevet, men det håber jeg selvfølgelig, fortæller Troels, som aldrig ville have talt med kvinde, havde det ikke været for Frank.

Frank er en fransk bulldog fra august 2018, og nu er han også en ægte hundehelt.

Læs også: Afdødekontakt: Majs forældre døde med 7 ugers mellemrum

Vandt da farmor gik bort

Frank vandt titlen som Danmarks Dyrehelt 2019 på Sjælland, en konkurrence, som Agria Dyreforsikring afholder hver år. Præmien er 5.000 kr. til et dyre-velgørenhedsformål. Troels og kæresten Heidi Nielsen valgte at give pengene til Dansk Blindesamfund og øremærke dem uddannelse af førerhunde.

- Heidis farmor gik bort samme dag, som vi vandt, og hvert år fik vi en kalender med førerhunde af hende, fortæller Troels.

Sponsoreret indhold