Dyr

Grisen er menneskets bedste ven

20. marts 2009 af Mikkel Milsgaard. Foto: Private
Kælegrise-dillen er kommet til Danmark. Familien Lund avler nuttede grislinger

Familien Lund fra Falster avler smågrise. Ikke af den slags, man feder op for kort efter at sætte gavlen i, når vi spiser flæskesteg med brun sovs og kartofler. Nej - der er tale om små kælegrise, som er fremkommet ved at krydse en almindelig landgris med den new zealandske kunekune gris.
Derved er opstået en lille, nuttet grisling, som er et kæledyr fuldt på højde med menneskets bedste ven, hunden, både hvad angår intelligens og kramme-, nusse-, klappeværdi.

Kælegrise-dillen er allerede et velkendt fænomen i blandt andet England, men er nu måske også ved at vinde fodfæste i Danmark.
Thomas og Randi Lund har allrede godt gang i deres lille geschæft på Falster

- Det er det fjerde klogeste dyr i verden - den er jo klogere end en hund - og kan drømme og den slags ting. Du kan sagtens lære den tricks ligesom med en hund, og du kan have den inden for. Du kan lære den at være renlig og bruge en kattebakke, og du kan gå tur med den i snor, fortæller Thomas Lund.

Faktisk er det sådan, at Thomas glæder sig til at komme hjem til sine små venner, når han er på arbejde.
- Vi har haft dem i et års tid. Jeg sidder tit hjemme i sofaen og nusser dem på maven, når jeg kommer hjem fra arbejde. Jeg er specielt glad for vores orne Nicko Demus. Han er meget tam, og selv om han har stødtænder og ser lidt barsk ud, så vælter han straks om på siden, og skal også lige kløes lidt på maven, når man møder ham ude på gårdspladsen, fortæller Thomas.

Familien Lund er i løbet af det sidste år begyndt at avle minigrisene, der som voksne aldrig bliver større end en cockerspaniel og desuden har kunekune-grisens helt særlige kæledyrsegenskaber.

I fremtiden kan en endnu mindre model af grisene formentlig også havne i kæledyrshandlen. I hvert fald har den engelske farmer Chris Murray fra Devon for nylig udviklet verdens første lommegris.

Se flere billeder i galleriet

Se endnu flere billeder af Randi og Thomas Lunds minigrise på deres hjemmeside: minigrise.dk.

Sponsoreret indhold