Dyr

Hunde forstår, hvad du siger

4. marts 2018 af Redaktionen, foto Panthermedia
Menneskets bedste ven er klogere end antaget. Forskning viser, at hunde ikke bare forstår, måden vi siger tingene på, men de forstår også selve ordene.
Hunde er kloge dyr, der forstår, hvad mennesker siger
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Mange hundeejere vil måske påstå, at deres hund forstår dem. Men den er god nok, for hunde forstår meget mere end først antaget, skriver Videnskab.dk

Scanning af hundehjerner

Hunde forstår ikke bare måden, som tingene bliver sagt på, men er også i stand til at skelne ordene. Mennesket taler med dem dagen lang, og rent faktisk forstår de, hvad vi siger, viser undersøgelser. Et forskerhold fra Ungarn forsøgte at scanne hundenes hjerner, mens hundene lyttede til deres ejere tale. Her kunne forskerne se, at hundene forstod, hvad der blev sagt, da hundene brugte de to hjernehalvdele - præcis ligesom mennesker. 

Læs også: Galleri: Sjove dyr

Adskille ord fra volapyk

Områder i venstre hjernehalvdel blev aktive, når de genkendte rosende ord, mens de forblev inaktive, når ordene ikke gav mening, selvom det blev sagt i et rosende toneleje. Dermed var hundene i stand til at skelne ord fra volapyk. Samtidig blev områder i højre side af hjernen også brugt, når de aflæste menneskets toneleje og følelsen bag ordene. Det betyder, at ikke nødvendigvis vil lade sig opmuntre, hvis vi siger meningsløse ord i et positivt toneleje

Læs også: Den er god nok: Hunde og ejere ligner hinanden

Mennesker og hunde bruger hjernen ens

- Vi ser det samme i mennesker. Her aktiveres de samme dele af hjernen, når vi reagerer på forskellige ord, intonation, som er måden tingene bliver sagt på og følelser. Vi deler dette træk med hunde. Hunde er på dette område ligesom mennesker i stand til at tolke ord, intonation og følelser og danne sig et samlet billede af meningen med det, der bliver sagt til dem, siger Attila Andics, der er neurolog og medvirkede i undersøgelsen. 

Læs også: Uffe har brugt over 100.000 på sin hunds kræftsygdom

Man kan ikke snyde hunde

Dermed kan menneskets bedste ven ikke blot forstår betoningen, men også er i stand til at skelne ordene. Undersøgelsen kan derfor være relevant viden til at forbedre kommunikationen mellem mennesker og hunde og give indsigt i, hvordan man bedst træner sin hvalp. Dermed kan man heller ikke snyde sin hund ved at sige dyrelæge eller kastration i et positivt toneleje, da hunde kan se lige igennem dig. 

Sponsoreret indhold