Dyr

Hundemassage mod stress og smerter

30. marts 2019 af Carsten Broder Hansen og Dyrefondet
Massage er et godt redskab til at lindre smerter og til at modvirke følger af gigt, hofteskader eller stress.
Hundemassage mod stress og smerter

Hvis du har prøvet at være hos en massør, ved du udmærket, hvor behageligt det føles. Kroppen er blevet afslappet, og du har fået ny energi. Vi mennesker opnår stort udbytte af massage, og det er næppe overraskende, at massage også er rart for hunde.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

For mange hundemassører handler det imidlertid ikke kun om at bibringe hunden en times luksus og velvære. Massage er også et særdeles godt redskab til at lindre smerter og til at modvirke følger af gigt, hofteskader eller stress.

Massagen øger musklernes blodcirkulation og tilfører energi til muskelvævet. Musklerne opnår øget kapacitet. Situationen er modsat, hvis hunden er stresset. I så fald stivner musklerne og forhindrer cirkulationen.

Vi mennesker kan genkende tilstanden som muskelkrampe med tilhørende smerte og ubehag og har erfaring for, at vi ved at trykke og presse let på de spændte muskler gradvist kan løsne krampen og få smerten til at gå væk igen.

Når vi behandler muskelkrampe på os selv, simulerer vi faktisk massage. Med ganske simple massageøvelser kan vi selv gennemføre en form for muskelreparation.

Læs også: Baby er kommet - men hvad med din hund?

Ingen smertemimik

En trænet hundemassør kan fjerne alle de eventuelle smerter, der har været forårsaget af muskelspændinger. Hunde har ingen smertemimik, så når en hund har ondt i sine led eller muskler, kan den ikke vise sit problem.

I stedet trækker den sig tilbage, udviser mindre social adfærd og vil måske lægge sig ned under et møbel, som om den søger ly i en hule. Hunden kan også blive irritabel og endda i visse tilfælde udvise aggressivitet. Den bliver måske også lettere skræmt af forskellige ting, og især høje lyde kan volde problemer.

Inden massagen går i gang, vil en hundemassør have stor gavn af at tale med hundeejeren om de sociale og følelsesmæssige relationer og bindinger, der præger hundens hverdag.

Læs også: Hunde forstår, hvad du siger

Frigiver hormoner

Massagen frigiver blandt andet hormonet oxytocin, der er et af hjernens signalstoffer, og bevirker, at hunden føler sig afslappet og godt tilpas. Hundens blodtryk bliver sænket, og på længere sigt styrkes dens immunforsvar.

Under massage frigives ligeledes endorfin, et andet af hjernens signalstoffer, der virker smertenedsættende. Endorfin kaldes også for ”kroppens eget morfinpræparat”, og det betyder, at hunden kan opnå direkte smertelindring ved massage.

Læs også: Muskelterapi kan berolige nervøse hunde. Måske også din

Massage som behandling

 • Massage kan hjælpe en hund, der plages af smerter.
 • Hundeejeren ved måske ikke præcis, hvor det gør ondt på hunden, men en dygtig hundemassør vil formentlig kunne afdække og lindre problemet.
 • Man skal selvfølgelig ikke massere eventuelle betændte områder eller steder, hvor hunden åbenlyst er øm. Hvis hunden reagerer med signaler om ubehag, indstilles berøringen af det pågældende sted.
 • Kontakt en massageterapeut eller eventuelt en fysioterapeut, som du har tillid til, og hør, hvad vedkommende vil anbefale.
 • Massage kan også fungere forebyggende mod led- og hofteskader, der ofte rammer lidt ældre hunde.

Dyrefondet

 • Dyrefondet gennemfører dyreværnsarbejde til gavn for familiedyr og dyr i naturen.
 • Fondet udgiver pjecer, plakater og information, der kan medvirke til at skabe større forståelse for dyrenes vilkår.
 • Fondet skaber gode forhold for dyr i menneskers varetægt, spreder oplysning om glæden ved dyr og øger respekten og forståelsen for vildtlevende dyrs naturlige livsform.
 • Dyrefondet er godkendt som almenvelgørende organisation, og bidrag til fondets arbejde er fradragsberettigede.
 • Dyrefondets bestyrelse og medarbejdere omfatter dyrlæger, adfærdseksperter, biologer og jurister.
 • Ghita Nørby er præsident for Dyrefondet.

Sponsoreret indhold