Hvis dit husdyr er angst for pleje og omsorg: Træn tryghed

Mange hunde og katte bliver nervøse, når de skal til dyrlæge, eller når du vil klippe klør eller trimme deres pels. Nogle dyr er så rædselsslagne, at de ligefrem ryster og dirrer, så snart de nærmer sig indgangen til dyrlægens venteværelse.
Dyrene kan også have så meget intuition, at de gemmer sig under sofaen eller sengen, hvis du bare tænker på at hente transportburet eller negleklipperen.
Det er vigtigt, at du som ejer af dyret forstår, at selv om både du og dyrlægen gør alt i den bedste mening, så er dyrets rædsel både ægte og reel. Der er ikke noget galt med hundens eller kattens reaktion, men der er grund til at overveje, om du muligvis selv kan blive bedre til at forstå dyrets angst. Hvis du forstår, hvad der gør dyret bange, kan du bedre hjælpe det med at overvinde angsten.
Frygter det ukendte
Typisk er dit dyr bange, fordi det frygter det ukendte, eller fordi det faktisk har erindringer om ubehag eller smerte i forbindelse med negleklippere og dyrlæger.
Uden at ville det er vi måske startet forkert, da vi første gang præsenterede vores hund eller kat for en vanskelig udfordring. Et besøg hos en dyrlæge er af begrænset varighed, og måske dukkede du den første gang op med dit dyr ganske kort tid før den aftalte konsultationstid? Måske har du også siden haft en tendens til at komme i sidste øjeblik?
Hvis dyret stritter imod af skræk, fordi det kan lugte andre dyrs angst, og fordi det kan fornemme din egen stress og nervøsitet, fordi du ved, at dit dyr hader at komme til dyrlægen, så vil dyret forståeligt kæmpe imod, alt hvad det magter. Tidspresset og dyrets reaktion gør dig irriteret og afmægtig og medfører måske, at du til sidst tvinger dyret ind i konsultationen.
Hvis du efterfølgende tilbyder godbidder, mens dyrlægen undersøger dyret, kan det betyde, at dyret forbinder godbidder med ubehag, og det kan i værste fald gøre din hund eller kat mistænksom, når du næste gang tilbyder godbidder i andre situationer.
Masser af tålmodighed
Du kan heldigvis få din hund eller kat til at synes om både dyrlægebesøg, pelspleje og klipning af klør. Det kræver blot, at du har styr på rækkefølgen og har masser af tålmodighed.
Dyr behøver først og fremmest tid for at blive afslappede. Hvis dit familiedyr er bange for flere ting, så træn kun én ting ad gangen. Træn altid med en glad stemme. Træn sundhedstjek derhjemme og væn dit dyr til at blive løftet op på et bord, til at få ører og mund undersøgt og få poterne inspiceret.
Besøg af og til dyreklinikken, uden at du har en aftale. På den måde vil dyret vænne sig til, at stedet ikke nødvendigvis er farligt. Derhjemme kan du vise den "skræmmende" genstand som f.eks. negleklipperen eller børsten frem i et kort øjeblik, lige inden du giver katten eller hunden mad eller godbidder. Så vil dyret efterhånden forbinde genstanden med noget positivt.
Dernæst begynder du at lægge genstanden lidt tættere på og husker at rose og give godbidder undervejs. Hvis din hund eller kat virker utryg, så gå tilbage til det forrige trin, hvor dyret var trygt, og gentag øvelsen. Husk, at positive træningsoplevelser er sjove og vil smitte af på jeres øvrige aktiviteter. 
Læs også: Før du anskaffer dig et kæledyr: Stil dig selv tre spørgsmål
Vidste du det ...
Der er flere og flere dyreklinikker, der aktivt beskytter hunde og katte mod angst og smerter. Nogle klinikker er certificerede inden for "’Low stress"-håndtering, "Cat Friendly Clinic" eller "Fear-free"-behandling, og også klinikker uden sådanne mærkninger er gode til at sende medarbejderne på kurser i, hvordan man gør et besøg hos dyrlægen til en positiv oplevelse.
Din hund eller kat kan f.eks. blive bange for:
- Pludseligt og uden varsel at blive grebet om kroppen og løftet op.
- At krop eller lemmer bliver holdt i en fastlåst stilling, måske i forbindelse med røntgenoptagelser eller klipning af en klo.
- At blive skældt ud under en panikreaktion.
Dyrefondet
- Dyrefondet gennemfører dyreværnsarbejde til gavn for familiedyr og dyr i naturen.
- Fondet udgiver pjecer, plakater og information, der kan medvirke til at skabe større forståelse for dyrenes vilkår.
- Fondet skaber gode forhold for dyr i menneskers varetægt, spreder oplysning om glæden ved dyr og øger respekten og forståelsen for vildtlevende dyrs naturlige livsform.
- Dyrefondet er godkendt som almenvelgørende organisation, og bidrag til fondets arbejde er fradragsberettigede.
- Dyrefondets bestyrelse og medarbejdere omfatter dyrlæger, adfærdseksperter, biologer og jurister.
- Ghita Nørby er præsident for Dyrefondet.
- Læs mere på dyrefondet.dk