Dyr

Jeg har tabt mit hjerte til pindsvin

28. juli 2017 af Joan Andersen. Foto og video: Gregers Overvad
Pindsvin fylder Inges liv. Døgnet rundt står hun standby og er klar til at tage sig af skadede og plejekrævende pindsvin. Mød Inge og de kære kræ her.

- Hvis man først taber sit hjerte til et pindsvin, så er det tabt for evigt.

Inge Tornkjær fra Dragør tabte sit hjerte til et pindsvin for første gang for fem år siden. Den lille unge kunne ikke klare sig selv og skulle have modermælkserstatning beregnet til hunde hver anden time døgnet rundt, så Inge tilbragte mange timer med det lille kræ.

- Den blev stor og skulle sættes ud. Det var den bedste dag, fortæller hun med strålende øjne.

Inge har sammen med Dorte Sigga Lund stiftet foreningen Pindsvineplejerne. De er begge plejere og har en håndfuld hjælpeplejere, chauffører og to dyrlæger, der frivilligt behandler skadede pindsvin.

- Jeg kæmper for pindsvinene, fordi de ikke selv kan. Folk sprøjter med gift, der ødelægger pindsvinenes mad, og bygger veje og parkeringspladser, som ødelægger deres naturlige bosteder, fortæller Inge, der er taknemmelig for, at hun får lov til at lære dyrene at kende.

- De er lige så forskellige som alle mulige andre dyr, siger hun.

Inge bruger alt sin fritid på at redde pindsvin, men timerne går hun ikke så meget op i. Når et dyr har brug for hjælp, er hun på pletten.

Opskrift: Pindsvin med kakao og æblemos

Et skadet pindsvin

Mens Ude og Hjemme er på besøg ringer telefonen flere gange og et påkørt pindsvin bliver afleveret. Hun får navnet Ibbe, mens Inge kigger på de blødende sår på begge sider af hovedet, sætter alt andet til side og smutter over til Kongelundens Dyreklinik, hvor dyrlæge Annette Fugl Thomsen behandler dyret pro bono.

Det samme gør Rikke N. R. Hansen fra City Dyreklinik i København. Pindsvineplejerne betaler kun for medicinen.

- Dyrlægen kigger på Ibbe, når hun får tid, så kører jeg forbi i aften og henter hende sammen med dem, jeg afleverede tidligere i dag, fortæller hun, inden hun smutter på arbejde i det fitnesscenter, hvor hun er daglig leder. Hun har også et deltidsjob hos Falck i lufthavnen, hvor hun hjælper handicappede, og så er hun hundetræner en gang om ugen – for der er selvfølgelig også plads til tre hunde i hjemmet, som hun deler med sin mand.

- Nogle gange er jeg så træt, at jeg dårligt kan hænge sammen. Og så står jeg op midt om natten, hvis nogen ringer med et skadet pindsvin. Jeg får det altid til at passe, selv hvis jeg er på hospitalet hos min syge mor, fortæller hun.

Og det er præcis hvad hun gør den aften. Efter besøget hos sin mor henter hun pindsvin i dyreklinikken heriblandt Ibbe, som havde brækket næseryggen. Hun blev syet og fik antibiotika og stærk smertestillende. Nu bor hun hos Inge, indtil hun er frisk nok til at komme tilbage til naturen.

Danske familier adopterer gadehunde: Se min nye legekammerat

Hjælp et pindsvin

Hvis du ser et skadet pindsvin eller en, der ligger stille uden at gemme sig, så tag det op med et håndklæde, læg det i en kasse og ring efter hjælp. Giv det evt. vand og tørfoder til katte.

Pindsvineplejerne: tlf. 22986070 (i København og omegn)

Pindsvinevennerne i Danmark: 30141664/65

Dyrenes Beskyttelse: 1812

Du kan også hjælpe via donationer.

Hund i barndomshjemmet beskytter mod allergi og overvægt

Pindsvineplejerne

Hos pindsvineplejerne komme alle pindsvin til dyrlæge, med mindre det er åbenlyst frisk og rask.

Inge og Dorte undersøger dyret og fjerner evt. maddiker og spy. De renser sår og giver medicin oralt efter dyrlægens anvisning.

Annette Fugl Thomsen, Kongelundens Dyreklinik, og Rikke N. R. Hansen fra City Dyreklinik i København behandler pindsvin pro bono via pindsvineplejerne.

Pindsvineplejerne betaler selv for medicin og forsøger at få omkostningerne til at drive foreningen dækket via donationer.

Pindsvinene bor hos Inge, Dorte eller en af de 8 hjælpeplejerne, indtil det er rask.

Alle pindsvin bliver sat ud i naturen igen, gerne der hvor de kom fra, hvis området er egnet. Udsætningskoordinatoren tjekker om området er godt nok.

For 150 kr. kan du sponsorere et pindsvin. Du kan også donere på anden vis via hjemmesiden.

Virkelighedens Bambi og Stampe

Om pindsvin

Pindsvin kan ikke tåle mælk og fløde. Giv dem vand og tørfoder til katte.

Pindsvin er byttedyr, de gemmer sig, hvis de er raske. Hjælp dem, og ring efter hjælp, hvis de ikke gemmer sig.

Et pindsvin bliver efterladt af sin mor efter 5-6 uger, hvor den kun vejer 200 gram. Ikke alle kan klare sig selv.

Et voksent pindsvin vejer 700-1200 gram.

Pindsvin er natdyr.

Sponsoreret indhold