Katte kan også trænes – sådan gør du

Katte er alt for reserverede og selvstændige til at de kan lære ”hundekunster.”
Sådan lyder en meget udbredt myte om katte. Forestillingen, om at ens kat er en sofistikeret individualist, der helt sikkert ikke gider rende rundt og gennemføre øvelser som f.eks. en labrador, betyder, at mange katteejere aldrig kommer i gang med at træne deres kat. Og det er synd.
Aktivering og leg mindsker stress
For det har vist sig, at katte kan blive mindst lige så veltrænede som mange hunde, og de kan hurtigt lære at rulle rundt, sætte sig og springe op på møbler på kommando. Hvis katten er motiveret, kan den uden instruktion lære sig selv at åbne skuffer, skabe og endda døre − noget der ville være en udfordring for en schæferhund.
At træne katten er ikke kun noget, der skal gøres for sjov eller for at imponere. Aktivering og leg mindsker risikoen for stress hos katten, ligesom det forebygger angst og usikkerhed hos katten.
Træningen får katten til at bruge sin hjerne og skærpe sine sanser og bibringer den samtidig en følelse af, at den selv har kontrol.
LÆS OGSÅ: Vælg den rigtige kat og undgå en katastrofe
Den naturlige adfærd
Hvis man eksempelvis har en indekat, så har man begrænset en stor del af kattens naturlige adfærd. I naturen vil en kat jage bytte, forplante sig, opdrage sine killinger og forsvare sit territorium.
Ved at fodre vores tamkatte fjerner vi behovet for jagt, vi forhindrer hyppigt også deres forplantningsmuligheder, og hvis katten er alene, vil den hurtigt opdage, at der ikke er grund til at patruljere i lejligheden for at finde påtrængende artsfæller.
Træning er derfor en god metode til at genskabe nogle af kattens naturlige aktiviteter og til at give den kontrol, og det er godt for dens selvtillid.
LÆS OGSÅ: Hundehvalp og killing er de bedste venner
6 gode råd til dig der vil træne din kat
1: Legetøj der ligner en mus
Et godt kattelegetøj har byttestørrelse, det reflekterer lys og kan udsende lyde. Jo mere legetøjet kan simulere en mus i udseende, lyd og bevægelse, jo bedre. Hvis legetøjet også kan lave uforudsigelige bevægelser, når det bliver smidt, er det ekstra godt.
2: Lad katten springe
Tænk også over, om du kan sætte afsatser eller fremspring op, hvor du kan træne spring og smidighed med katten.
3: Tag naturen med hjem
Tag gerne ting med hjem fra skoven, som katten kan lege med. Afvekslende former og dufte udfordrer kattens sanser.
4: Gem foderskålen væk
Overvej, om du kan undvære foderskålen. Hvis katten skal arbejde for at finde sin mad, er det en ekstra stimulation af sanser og hjerne. Giv katten dens mad som belønning under træningen eller gem det i aktiveringslegetøj eller i hjemmelavede skjul. Et sammenfoldet stykke bagepapir med en godbid i midten knitrer og bevæger sig uforudsigeligt, når man kaster det. Katten jager det og splitter det ad for at få fat på godbidden. På den måde har man efterlignet en hel jagtsekvens.
5: Klik mod stress og angst
Klikkertræning kan være godt for stressede og angste katte.
Husk at holde afstand til katten under øvelserne. Vores krop er ikke legetøj, og det skal katten vide.
Om Dyrefondet
Dyrefondet gennemfører dyreværnsarbejde til gavn for familiedyr og dyr i naturen. Fondet udgiver pjecer, plakater og information, der kan medvirke til at skabe større forståelse for dyrenes vilkår. Fondet skaber gode forhold for dyr i menneskers varetægt, spreder oplysning om glæden ved dyr og øger respekten og forståelsen for vildtlevende dyrs naturlige livsform.
Dyrefondet er godkendt som almenvelgørende organisation, og bidrag til fondets arbejde er fradragsberettigede. Dyrefondets bestyrelse og medarbejdere omfatter dyrlæger, adfærdseksperter, biologer og jurister.
Ghita Nørby er præsident for Dyrefondet.