Dyr

Katte vil gerne færdes højt oppe: Udvid din kats territorium

6. juli 2019 Tekst og foto: Carsten Broder Hansen, Dyrefondet
Katte vil gerne færdes højt oppe i deres territorium. I højden føler de sig i deres rette element, og at placere sig højt er en del af kattens stressregulerende adfærd. Derfor er det vigtigt, at katten har et territorium, som er veldefineret, og som den trives i.
Katte vil gerne færdes højt oppe

De fleste katte foretrækker at blive i deres kendte omgivelser, selv om pladsen måske kan være trang. Har du en indekat, skal du især tænke over, hvordan du kan gøre kattens territorium større og mere interessant.

Kerneterritoriet er det område, hvor katten spiser, sover og hviler sig. Det er typisk også her, den kommer med et eventuelt nedlagt bytte.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Afsætter dufte

Katten deler nødigt sit kerneterritorium med andre katte, medmindre de er en del af en veletableret gruppe. Den forsvarer sit kerneterritorium mod andre katte, men territoriet markeres ikke nødvendigvis ved at strinte med urin.

I hjemmet kan kattens kerneterritorium f.eks. være et særligt værelse. Katten signalerer, at værelset tilhører den ved at gnide sig op ad forskellige genstande i rummet. På den måde afsætter den sine karakteristiske dufte.

Omkring kerneterritoriet ligger hjemmeterritoriet, hvoraf den nærmeste del også forsvares mod indtrængere, men hvor passage af fremmede katte godt kan accepteres i territoriets fjerne del. Her markerer katten med urin.

Uden om hjemmeterritoriet er der et eller flere jagtterritorier, der kan have vidt forskellige størrelser og sagtens kan deles med andre katte.

Oplever du, at katten markerer med urin mange steder i hjemmet, bør alarmklokkerne ringe. For det tyder i så fald på, at den ikke har et veldefineret kerneterritorium, og at den dermed ikke har et sted, som den opfatter som trygt og sikkert.

Læs også: Forstå din kats signaler

Kontrol giver tryghed

Katten er tryg, hvis den føler, at den har en vis kontrol over sit nærmiljø og fornemmer, at den kan færdes frit i alle niveauer, uanset om territoriet er i en have eller i en lejlighed. Hvis katten bliver frataget kontrol, bliver den stresset.

Katte vil gerne færdes højt oppe i deres territorium. I højden føler de sig i deres rette element, og at placere sig højt er en del af kattens stressregulerende adfærd.

Katteekspert Karina Dillon siger:

– Tænk gerne over, hvordan loft og vægge fremstår ud fra din kats synsvinkel, og tænk kreativt over, hvilke genstande der kan hjælpe katten med at simulere jagtadfærd.

Har du have, er det selvfølgelig oplagt at etablere hvile- og aktiveringsplatforme i mange etager, men indendørs kan du også forholdsvis nemt placere et lille stillads med flere hylder i forskellig højde. 

Læs også: Alt hvad du skal vide om din kat

Vidste du det...

 • Selv om det kan virke generende, bliver du nødt til at give katten mulighed for at færdes i højden.
 • Du kan opsætte hylder, som katten kan gå på, eller konstruere afsatser højt oppe i rummet, som den kan hvile sig på.
 • Tag gerne ting med hjem fra skoven, som katten kan lege med.
 • Du må gerne udfordre din kats sanser med leg og nye genstande og ved at gøre en stor del af hjemmet tilgængeligt.
 • Du kan forsøge med ramper, åbninger mellem rummene, indendørs klatretræer og meget mere.

Læs også: Undgå katastrofer: Vælg den rigtige kat

Dyrefondet

 • Dyrefondet gennemfører dyreværnsarbejde til gavn for familiedyr og dyr i naturen.
 • Fondet udgiver pjecer, plakater og information, der kan medvirke til at skabe større forståelse for dyrenes vilkår.
 • Fondet skaber gode forhold for dyr i menneskers varetægt, spreder oplysning om glæden ved dyr og øger respekten og forståelsen for vildtlevende dyrs naturlige livsform.
 • Dyrefondet er godkendt som almenvelgørende organisation, og bidrag til fondets arbejde er fradragsberettigede.
 • Dyrefondets bestyrelse og medarbejdere omfatter dyrlæger, adfærdseksperter, biologer og jurister.
 • Ghita Nørby er præsident for Dyrefondet.
 • Læs mere på dyrefondet.dk og følg fondet på Facebook.

Sponsoreret indhold