Dyr

Kattens supersanser

28. september 2019 Tekst og foto: Carsten Broder Hansen, Dyrefondet
Kattens lugtesans er omkring 14 gange bedre end menneskets, og den bruger lugtesansen til blandt andet at danne sig et detaljeret billede af omverden. Også kattens tunge har imponerende egenskaber. Bliv klogere på kattens supersanser her.
-

Selv om kattens næse ikke er så veludviklet som hundens, er dens lugtesans alligevel omkring 14 gange bedre end menneskets.

Kattens næse har imidlertid også et andet, højt specialiseret sanseorgan til at opfange smag og dufte. Organet kaldes det vomeronasale organ eller jacobsonske organ efter den danske kirurg Ludwig Jacobson, som opdagede det tilbage i 1811.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Organet er omkring en cm langt og ligger på hver side af næseskillevæggen, hvor det har forbindelse til hjernen via en selvstændig nervegren.

Når katten aktiverer organet, eksempelvis for at opfange feromoner i luften, åbner den munden og trækker overlæben opad. Den bevægelse kaldes flehmen.

Også hos slanger og øgler

Mange andre hvirveldyr har også det vomeronasale organ, men hos en del pattedyr er dets funktion tilsyneladende blevet markant reduceret, mens det hos slanger og øgler sandsynligvis er deres allervigtigste sanseorgan.

Slanger og øgler har huller i næseskillevæggen, hvor enden af det jacobsonske organ munder ud.

Med deres tvedelte tunge opsamler slanger duftpartikler i luften og fører dem op i mundhulen, hvor de to tungeender præcist kan placere duftstofferne på det jacobsonske organs udmunding.

Meget tyder på, at katte kan bruge deres version af det jacobsonske organ på tilsvarende vis.

Bøvet udtryk

Når din kat næste gang ser på dig med åben mund og et let bøvet ansigtsudtryk, kan den faktisk være i fuld gang med en grundig analyse af sit nærmiljø.

Ligesom en slange kan katten opfange utallige duftindtryk, der gør den i stand til at danne sig et detaljeret billede af omgivelserne.

Kattens tunge er også et enestående instrument. Tungens overflade er fyldt med bittesmå hårde bagudrettede papiller, der som vores fingernegle er opbygget af proteinet keratin.

Kattens tunge er perfekt til at bearbejde et nedlagt bytte, og det føles som sandpapir, når en kat slikker på ens hånd.

Hvis en meget stor kat (som en løve eller en tiger) slikker på et menneskes arm, vil huden hurtigt blive revet i stykker.

Vidste du det...

  • Kattens tunge trodser tilsyneladende tyngdeloven, når dyret drikker. Tungen strejfer blot vandoverfladen og trækkes tilbage, og så opstår der en vandsøjle, der nærmest ser ud til at hive vandet op i kattens mund.
  • Det er kombinationen af papillerne på tungeoverfladen og kattens evne til at slikke på vandoverfladen med en hastighed af fire slik pr. sekund, der muliggør det ellers naturstridige fænomen.
  • Neutralisation kan tilsyneladende forlænge kattens liv.
  • Katte kan blive drægtige, når de blot er fire måneder gamle. De er imidlertid næppe egnede til at få killinger i så ung en alder.

    Sponsoreret indhold