Dyr

Kommer for sjældent til dyrelæge: Katte lider i stilhed

26. januar 2019 af Tekst og foto:Carsten Broder Hansen og Dyrefondet
I modsætning til en hund, der ofte giver piver, når den har ondt, er katten god til at skjule sin smerte. Derfor kommer mange katte sjældent til dyrlæge. Her får du en række signaler, du kan være opmærksom på, så du undgår, at din kat lider i stilhed.
Katte er gode til at skjule smerter

Statistikken og meldinger fra dyreklinikker taler deres tydelige sprog. Katte kommer ikke nær så ofte til dyrlægen, som de burde. Derimod lader hundeejere regelmæssigt deres dyr undersøge. Får hunden en skade eller bliver syg, er dens ejer normalt hurtig til at søge hjælp. For katte er situationen desværre mindre gunstig.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Alt for mange katte går i månedsvis og døjer med endda ganske alvorlige lidelser og får ikke den nødvendige behandling og smertelindring til rette tid. Forsømmelsen skyldes ikke, at katteejere er mindre samvittighedsfulde end hundeejere, men nok snarere, at det kan være særdeles vanskeligt at opdage, at ens kat har problemer.

Læs også: Her er, hvad du skal vide om din kat

Skjuler sin smerte

Katten skjuler sin smerte for ejeren og for alle andre. I stedet for at pibe og klynke og påkalde sig opmærksomhed, som en hund ville gøre, vælger katten ofte at isolere sig, gemme sig under møblerne eller vende sig væk, hvis man nærmer sig. Og da katte har ry for at være selvstændige og lidt excentriske, tror ejeren måske, at katten blot er småsur og ikke gider kontakt, mens den faktisk har smerter.

Katte lider i stilhed. De er så gode til at se upåvirkede ud, at selv dyrlæger og eksperter har svært ved at se, om det gør ondt på dyret. Selv med stærke smerter i leddene eller kronisk gigt vil en kat sjældent begynde at halte.

Hvis man skal hjælpe sin kat bedst muligt, er man derfor nødt til at iagttage den hyppigt og kritisk. Foruden øget trang til at skjule sig eller trække sig tilbage kan det også være et faresignal, hvis katten sover mere end normalt, eller hvis den ligger anderledes end sædvanlig.

Måske plejer den at dreje sig rundt i alle stillinger, mens den hviler på sit tæppe? Hvis den pludselig foretrækker kun at ligge på sin ene side, kan det tyde på store smerter. Lav hovedstilling, sammenknebne øjne og øget lysfølsomhed er også dårlige tegn.

Unge katte kan nemt gå rundt med uopdagede slag eller brud i lang tid. Ældre katte kan som hunde og mennesker udvikle gigt i albuer, hofter og fodled. Stikprøver har vist, at ret mange ældre katte lider af slidgigt, mens deres ejere er helt uvidende om problemet.

Så start med regelmæssige og grundige observationer af katten − i sidste ende kan du derved spare din kat for mange smerter.

Læs også: Kan du forstå din kat?

Ældre katte

Kattens normalt smidige bevægelser kan blive en smule tøvende. Hvis katten begynder at spise på en anden måde, kan det være tegn på smerter i albuen. Sjusker den med pelspleje og med at gøre sig selv ren, er det også tegn på, at den bør have et sundhedstjek.

Overvægt forværrer ledsmerter, så katten skal sandsynligvis have ændret sin kost. Det ved dyrlægen. Mange ældre katte har også problemer med forhøjet stofskifte. Får katten pludselig smag for noget helt andet mad, kan det tyde på netop ændring af stofskiftet.Det kan heldigvis behandles, men det kræver jo, at du opdager det.

Sukkersyge og forhøjet blodtryk skal konstateres hos dyrlægen og kan også afhjælpes, hvis de opdages i tide. Sørg for at få din ældre kat undersøgt mindst en gang om året. Så er du sikker på, at den ikke har unødige smerter, og at aldersrelaterede sygdomme bliver behandlet rettidigt. Det er sørgeligt at skulle aflive en kat på grund af en lidelse, der kunne have været behandlet, hvis den var opdaget i god tid.

Gamle katte kan godt lide rutiner, og alle katte har godt af mental stimulering. Foderaktivering forebygger senilitet, og du kan også hjælpe en alderssvækket kat ved at lette dens adgang til dens favoritsteder. Har den f.eks. en vindueskarm, hvor den især gerne ligger, kan du sætte en stol ved vinduet, så katten belaster sine led minimalt på vej til sit udsigtspunkt.

Læs også: skal du have kat? Sådan tager du imod en lille killing

Vidste du det...

  • Hvis katten reagerer mod berøring, springer mindre og er mindre aktiv end normalt, kan det være tegn på sygdom eller smerter.
  • Humørsvingninger, adfærdsændringer og trækninger i halen er også advarsler om, at noget kan være galt med katten.
  • Det er klogt at tegne en sygeforsikring til dit dyr.
  • Selv eksperter har svært ved at aflæse en kats tilstand. Sammenknebne øjne kan være et tegn på smerter.

Læs også: Denne kat er blevet verdensberømt for sit triste udseende

Om Dyrefondet

  • Dyrefondet gennemfører dyreværnsarbejde til gavn for familiedyr og dyr i naturen.
  • Fondet udgiver pjecer, plakater og information, der kan medvirke til at skabe større forståelse for dyrenes vilkår.
  • Fondet skaber gode forhold for dyr i menneskers varetægt, spreder oplysning om glæden ved dyr og øger respekten og forståelsen for vildtlevende dyrs naturlige livsform.
  • Dyrefondet er godkendt som almenvelgørende organisation, og bidrag til fondets arbejde er fradragsberettigede.
  • Dyrefondets bestyrelse og medarbejdere omfatter dyrlæger, adfærdseksperter, biologer og jurister.
  • Ghita Nørby er præsident for Dyrefondet.

Sponsoreret indhold