Dyr

Manglede en pote og fik protese: Nu har Tor igen fire poter

16. juni 2018 Af Bjørn Haakon Nilsen Bearbejdelse: Karin Heurlin. Foto: Morten Eik.
Det logrende gadekryds boede på et spansk internat for herreløse hunde. Da en norsk familie så et billede af den, var de ikke i tvivl: De ville have ham. Men billedet havde ikke vist hele hunden, hvilket først gik op for familien, da de fik ham.
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Alle i den norske småbørnsfamilie var solgt, da de så det første billede af det nuttede gadekryds med de strittende ører. Hunden var hjemløs og boede på et internat i Spanien, hvor de ikke ligefrem har ry for at behandle deres herreløse hunde kærligt. Derfor kunne familiefaren Truls Liang, der bor med sin familie i Kongsberg, ikke sige andet end:

– Ja. Vi vil meget gerne have den hund.

Han behøvede slet ingen betænkningstid.

Det gjorde han heller ikke, da hunden landede i Norge og blev modtaget af sin nye familie, som allerede havde navngivet ham Tor. Heller ikke selv om det først nu blev klart, at Tor havde et handicap, som billedet ikke havde afsløret: Tor manglede poten på højre bagben.

Læs også: Hunde forstår, hvad du siger

En charmetrold

Hvordan han havde mistet poten, vidste ingen. Og det var heller ikke rart at forestille sig hvordan.

Men uanset hvad der var sket, havde Tor vænnet sig så meget til sit handicap, at han løb glad rundt og klarede sig fint med sine tre poter. Og familiens kærlighed til hunden blev bestemt ikke mindre af, at den godt 2-årige charmetrold ikke helt var, som de havde forestillet sig.

– Tor var lige så sød i virkeligheden som på billedet. En virkelig glad hund. Vi var ikke i tvivl om, at vi ønskede at beholde ham, siger Truls Liang, som dog var en lille smule bekymret for hundens helbred i det lange løb.

Se også: Danske familier adopterer gadehunde: Se min nye legekammerat

Bekymret for Tor

Ville han skade sine hofter, når han hele tiden kun hvilede på sit ene bagben?

Bekymringen fik Truls til at opsøge flere lokale dyrlæger. Men ingen af dem kunne hjælpe. Faktisk fandt Truls ud af, at han skulle helt til USA for at få en pote-protese, og når han regnede på omkostninger, ville det løbe op i næsten 200.000 norske kroner. Det fik alligevel den kærlige hundeejer til at opgive tanken om en protese til hunden. I hvert fald for en stund.

En dag fik Truls nemlig tilfældigt kontakt til et firma i Oslo, som normalt laver proteser til voksne. Da han fortalte om Tors manglende pote, blev to fagpersoner i firmaet så nysgerrige, at de kastede sig over opgaven.

– Vi siger aldrig nej til en udfordring, siger specialisterne Maria Arvidsson og Thomas Langbråten.

Efter et møde med den meget ivrige og kælne Tor gik duoen i gang med at designe en protese i karbon med en vægt på kun 118 gram. Og ikke mindst: Til en tiendedel af prisen.

Læs også: Politihunden der fandt Kim Walls lig: Ben har næse for død

Slut med at hinke

To gange var den logrende Tor inde for at prøve sin protese, inden den til sidst var færdig, og han kunne få den på.

I de første par dage skulle Tor lige vænne sig til, at han nu var en hund med fire poter. Han havde jo hinket hele sit liv, men hurtigt vænnede han sig til sit nye hjælpemiddel.

– Nu er han blevet ven med sin protese, siger Truls.

Tor har i det hele taget mange venner. Familiens 7-årige datter Oda er en af dem.

– Vi er bedste venner. Han bliver så glad, når han ser mig. Alle, jeg kender, synes han er så sej, at han går med sin egen sko, smiler hun.

Sponsoreret indhold