Dyr

Min hund ringer efter hjælp

27. september 2016 af Carsten Holst. Foto: Jørgen Ploug
54-årige Shadow Nielsen er invalid og helt afhængig af sin hund. Pluto har nemlig lært at ringe efter hjælp, når Shadow besvimer.

7-årige Pluto er ikke en fornem racehund med en fin stamtavle. Gadekrydset er en mystisk kombination af en labrador og en springerspaniel, og fra sin mor har Pluto også arvet træk fra en hønsehund.

Men Pluto kan til gengæld noget, som ikke mange andre hunde kan.

Hund redder 1-årig fra døden

Den er sin vægt værd i guld og uundværlig for sin ejer Shadow Nielsen fra landsbyen Stevning på Als.

Uddannet servicehund

Pluto er nemlig uddannet servicehund, og den er en sand mester på sit område. Flere gange har den om ikke reddet Shadow Nielsens liv, så i hvert fald forhindret hende i at komme alvorligt til skade eller blive endnu mere invalid, end hun er i forvejen.

Shadow blev for 17 år siden udsat for en arbejdsulykke. Det betyder, at hun jævnligt bliver ramt af besvimelsesanfald, der blandt andet medfører nedsat vejrtrækningsfunktion.

Hund redder sin vens syn

Hurtig hjælp er altafgørende for, at den 54-årige kvinde ikke pådrager sig livstruende kvæstelser.

Heldigvis er hjælpen på fire ben tæt på, når Shadow bliver ramt af et anfald. Sker det, træder Pluto i funktion og ringer efter hjælp. Og ja, kære læser, du læste rigtigt.

Sådan ringer Pluto efter hjælp

Hunden ringer efter hjælp på et nærliggende plejecenter. Efter en langvarig træning er Pluto således blevet uddannet i at træde i aktion øjeblikkeligt, når Shadow dratter omkuld i hjemmet.

Efter at have puffet til Shadow nogle gange for at sikre, at hun virkelig er bevidstløs, løber hunden hen til et telefonapparat i stuen. Den trykker med snuden på den røde knap, og aktiverer dermed et alarmopkald til det nærliggende Guderup Plejecenter.

Hund ofrer livet for at redde sine otte ejere

Når forbindelsen er etableret, gør Pluto i vilden sky. Den vagthavende registrerer opkaldet og véd, at Shadow har problemer. Medarbejdere fra plejehjemmet er udstyret med et nøglekort, så de kan låse sig ind i hjemmet til den hjælpeløse kvinde og hurtigt yde førstehjælp. Samtidig bliver der sendt bud efter en ambulance, så Shadow hurtigt kan blive kørt på hospitalet til yderligere behandling. 

Din hunds sovestilling afslører dens personlighed

Men ud over at ringe efter hjælp kan Pluto også meget andet til glæde og gavn for sin ejer.

I det nye Ude og Hjemme, som er på gaden onsdag den 28. september, kan du læse hele historien om telefonhunden Pluto.

Her kan du se nogle søde billeder af Pluto og Shadow:

Hunden Pluto ringer efter hjælp

Sponsoreret indhold