Dyr

Når katten bliver gammel

23. marts 2019 Tekst og foto: Carsten Broder Hansen, Dyrefondet
Hvad sker der egentlig med kattens helbred, når den bliver ældre? Og hvad har den brug for? Med omtanke, godt foder, der er tilpasset kattens alderstrin, samt fokus på dens helbred, kan du være heldig at fejre din kats 20-års fødselsdag.
Når katten bliver gammel

Hvis du passer godt på din kat, kan den leve rigtig længe. Med omtanke, godt foder, der er tilpasset kattens alderstrin, samt fokus på dens helbred, kan du være heldig at fejre din kats 20-års fødselsdag.

Mange katte, der bliver over 20 år, når den ærværdige alder uden at være plaget af sygdom eller alvorlige svækkelser. Ældre katte ved, hvad de kan lide, og bærer deres alderdom med ophøjet værdighed. Men ligesom med mennesker sker der også forandringer med katten, når den bliver ældre.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Allerede når den er 12-14 år, kan de første alderdomssymptomer vise sig. Katte er gode til at skjule eventuel svækkelse, så der kan gå lang tid, før du bemærker, at katten ikke er helt så smidig og adræt som tidligere. Måske begynder den at tage en ekstra lang middagslur på sin favoritplads, og måske foretager den færre høje spring i løbet af dagen.

Ændret adfærd

Hold øje med afvigelser fra din kats normale adfærd. Mange katte over 12 år får gigtproblemer, og ved at observere din kats bevægelser kan du tidligt opdage eventuel gigt. Kattens normalt smidige bevægelser kan være en smule tøvende. Måske begynder den at spise på en anden måde, og det kan være tegn på smerter i albueleddet.

Hvis din kat sjusker med pelspleje og med at gøre sig selv ren, er det også et advarselssignal. Mange gamle katte har desuden problemer med forhøjet stofskifte. Får katten pludselig smag for noget andet mad, kan det tyde på netop stofskifteændringer. Det kan heldigvis behandles af dyrlægen, men skal selvfølgelig først opdages.

En dyrlæge kan også opdage − og afhjælpe − sukkersyge og forhøjet blodtryk samt sikre, at katten får smertelindring, hvis den har gigt. Sørg derfor for, at din gamle kat bliver undersøgt mindst en gang om året.

Det er også din sikkerhed for, at katten ikke går rundt med unødige smerter, og at eventuelle aldersrelaterede sygdomme kan blive behandlet rettidigt. Det er sørgeligt, hvis en kat skal aflives på grund af en lidelse, som kunne være afhjulpet, hvis en dyrlæge havde fået lov til at undersøge katten tidligere.

Mental stimulering

Hvis katten er opmærksom, nærværende og klar i blikket, kan den sagtens have en fin pensionisttilværelse, også selv om den har lidt gigt, og selv om den ikke er så energisk som tidligere.

Prøv at indrette dit hjem, så du imødekommer den ældre kats behov. Sæt stole ved vindueskarme og andre yndlingssteder, så katten kan ”mellemlande” på sin vej op til sin udkigspost.

Gamle katte kan godt lide rutiner, men de skal fortsat stimuleres med leg og nærvær, og de har især godt af mental stimulering. Hvis du sørger for foderaktivering, er du med til at forebygge senilitet. Samtidig kan foderaktivering forebygge fedme hos en kat, der ikke længere er så energisk.

Vidste du det...

  • Nyreproblemer er en af de mest alvorlige sygdomme, der kan ramme ældre katte.
  • En kat med kronisk dårlige nyrer skal have specialfoder, og du skal overvåge præcist, hvad den spiser og drikker.
  • Grå hår i en normalt sort pels, slap hud og reduceret smidighed er helt normale alderdomstegn.
  • Holder katten sig ikke længere ren, stirrer den af og til tomt ind i en sofa eller en væg, og kan den ikke finde hjem, kan det være tegn på senilitet

Husk...

  • at lade katten få et regelmæssigt sundhedstjek.
  • at overveje, om eventuelle skavanker eller sygdomme medfører smerter.
  • at undersøge, om lidelsen kan kureres, eller om katten er ramt af noget uhelbredeligt.
  • at det er dit tunge ansvar at vurdere, hvornår din kat har et så dårligt og uværdigt liv, at det er bedst at ”sige farvel.”

Sponsoreret indhold