Dyr

Pas godt på din hunds tænder

21. marts 2018 i samarbejde med dyrefondet.
At sikre, at din hunds tænder er rene og robuste, er lige så vigtigt som at passe på dine egne tænder. Her får du tips til daglig pleje, så din hund slipper for tandbylder og tandrodsbetændelse.

Vidste du det...

  • En hvalp har 28 tænder, en voksen hund har 42. Et barn har 20 tænder, når alle mælketænder er fremme, et voksent menneske har 32 tænder.

  • Tandbørster til hunde er blødere end tandbørster til mennesker, og nogle modeller kan børste på begge sider af tandrækken samtidig.

  • Nægter din hund at få børstet tænder, kan du overveje forskellige tandplejeprodukter, hvoraf nogle f.eks. kan gives direkte i hundens vandskål. Også tyggestrimler, der frigiver mundens naturlige tandbeskyttende enzymer, er en mulighed. Spørg dyrlægen om råd, også om tandpasta.

  • Der er stor individuel forskel på, hvor modtagelig en hund er for at udvikle tandproblemer, også inden for de forskellige hunderacer.

Det er vigtigt..

Hvis hundens tænder ikke bliver plejet ordentligt, kan der opstå samme problemer som hos os mennesker, når vi ikke børster tænder. Der dannes bakteriefyldte belægninger på hundens tænder, og de belægninger kan efterhånden blive bløde og tykke og ende som tandsten.

Som tandsten hos mennesker kan også tandsten hos hunde skabe grobund for tandkødsbetændelse (parodontose) og måske også tandbylder og tandrodsbetændelse.

Ud over at medføre smerter kan parodontose også betyde, at hunden taber tænder og lugter grimt ud af munden, og i værste fald kan bakterierne i mundhulen overføres til blodbanerne og skade hundens indre organer.

Hunde er kloge og forstår, hvad du siger

Børst tænderne

Hundens tandpleje skal være en daglig rutine på samme måde som fodring, stimuli og pleje af dens pels.

Så snart hvalpen ankommer som familiemedlem, bør den vænnes til at få efterset og børstet tænderne. Selv om hvalpen stadig har sine mælketænder, vil tidlige regelmæssige tandeftersyn og børstning sikre, at hunden også senere er tryg, når du gennemfører dens daglige tandpleje.

Samtidig kan du holde øje med, at mælketænderne ikke er knækket, hvilket er ret vigtigt, da en knækket mælketand kan give infektion i den underliggende blivende tand.

Tandskift

Tandskiftet starter, når hvalpen er omkring 4-6 måneder, og det kan måske være en lidt ubehagelig oplevelse for både dig og hvalpen. Det kan være, at hvalpen klynker eller piber og opsøger trøst og omsorg. Du kan sørge for at trøste og berolige hvalpen og samtidig holde øje med, om mælketænderne falder ud, når de permanente tænder bryder frem.

Falder mælketænderne ikke ud, kan der mangle plads til det blivende tandsæt, og det kan i værste fald føre til forkert tandstilling. Er det tilfældet, er det nødvendigt med en operation, der skal foretages, mens det permanente tandsæt stadig er på vej frem.

En hund kan være vejen til et længere liv

Giftig xylitol

Tandbørstningen virker bedst, hvis den foretages hver dag gennem hele hundens liv. Bruger du tandpasta, så husk, at nogle tandpastaer til mennesker indeholder xylitol, der er særdeles giftigt for hunde! Vælg også en pastatype uden flour, da hunde ikke spytter tandpastaen ud, som vi mennesker gør.

Dyrefondet har udgivet pjecen ”Pas på hundens tænder”, der er skrevet af fagdyrlæge Jette Hagedorn. Her finder du råd om, hvordan lærer din hund at få børstet tænder, og om, hvordan du forebygger tandproblemer hos hunden. Pjecen kan bestilles gratis på dyrefondet.dk eller på tlf. 39 56 00 00

Sponsoreret indhold