Dyr

Pas godt på din hunds tænder

17. december 2018 af Carsten Broder Hansen og Dyrefondet
At sikre at din hunds tænder er rene og robuste, er lige så vigtigt som at passe på dine egne tænder. Her får du vejledning og råd til at give din hund god mundpleje.
Sådan passer du godt på din hunds tænder

Hvis hundens tænder ikke bliver plejet ordentligt, kan der opstå samme problemer som hos os mennesker, når vi ikke børster tænder. Der dannes bakteriefyldte belægninger på hundens tænder, og de belægninger kan efterhånden blive bløde og tykke og ende som tandsten.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Som tandsten hos mennesker kan også tandsten hos hunde skabe grobund for tandkødsbetændelse (parodontose) og måske også tandbylder og tandrodsbetændelse.

Ud over at medføre smerter kan parodontose også betyde, at hunden taber tænder og lugter grimt ud af munden, og i værste fald kan bakterierne i mundhulen overføres til blodbanerne og skade hundens indre organer.

Børst tænderne

Hundens tandpleje skal være en daglig rutine på samme måde som fodring, stimuli og pleje af dens pels.

Så snart hvalpen ankommer som familiemedlem, bør den vænnes til at få efterset og børstet tænderne. Selv om hvalpen stadig har sine mælketænder, vil tidlige regelmæssige tandeftersyn og børstning sikre, at hunden også senere er tryg, når du gennemfører dens daglige tandpleje.

Samtidig kan du holde øje med, at mælketænderne ikke er knækket, hvilket er ret vigtigt, da en knækket mælketand kan give infektion i den underliggende blivende tand.

Tandskiftet starter, når hvalpen er omkring 4-6 måneder, og det kan måske være en lidt ubehagelig oplevelse for både dig og hvalpen. Det kan være, at hvalpen klynker eller piber og opsøger trøst og omsorg. Du kan sørge for at trøste og berolige hvalpen og samtidig holde øje med, om mælketænderne falder ud, når de permanente tænder bryder frem.

Falder mælketænderne ikke ud, kan der mangle plads til det blivende tandsæt, og det kan i værste fald føre til forkert tandstilling. Er det tilfældet, er det nødvendigt med en operation, der skal foretages, mens det permanente tandsæt stadig er på vej frem.

Læs også: En hun kan være vejen til et længere liv

Giftig xylitol

Tandbørstningen virker bedst, hvis den foretages hver dag gennem hele hundens liv. Bruger du tandpasta, så husk, at nogle tandpastaer til mennesker indeholder xylitol, der er særdeles giftigt for hunde! Vælg også en pastatype uden flour, da hunde ikke spytter tandpastaen ud, som vi mennesker gør.

Dyrefondet har udgivet pjecen ”Pas på hundens tænder”, der er skrevet af fagdyrlæge Jette Hagedorn. Her finder du råd om, hvordan lærer din hund at få børstet tænder, og om, hvordan du forebygger tandproblemer hos hunden. Pjecen kan bestilles gratis på dyrefondet.dk eller på tlf. 39 56 00 00.

Læs også: Skal din hund have jakke på?

Vidste du det...

  • En hvalp har 28 tænder, en voksen hund har 42. Et barn har 20 tænder, når alle mælketænder er fremme, et voksent menneske har 32 tænder.
  • Tandbørster til hunde er blødere end tandbørster til mennesker, og nogle modeller kan børste på begge sider af tandrækken samtidig.
  • Nægter din hund at få børstet tænder, kan du overveje forskellige tandplejeprodukter, hvoraf nogle f.eks. kan gives direkte i hundens vandskål. Også tyggestrimler, der frigiver mundens naturlige tandbeskyttende enzymer, er en mulighed. Spørg dyrlægen om råd, også om tandpasta.
  • Der er stor individuel forskel på, hvor modtagelig en hund er for at udvikle tandproblemer, også inden for de forskellige hunderacer.

DYREFONDET

  • Dyrefondet gennemfører dyreværnsarbejde til gavn for familiedyr og dyr i naturen. Fondet udgiver pjecer, plakater og information, der kan medvirke til at skabe større forståelse for dyrenes vilkår. Fondet skaber gode forhold for dyr i menneskers varetægt, spreder oplysning om glæden ved dyr og øger respekten og forståelsen for vildtlevende dyrs naturlige livsform.
  • Dyrefondet er godkendt som almenvelgørende organisation, og bidrag til fondets arbejde er fradragsberettigede.
  • Dyrefondets bestyrelse og medarbejdere omfatter dyrlæger, adfærdseksperter, biologer og jurister.
  • Ghita Nørby er præsident for Dyrefondet.

Læs mere på dyrefondet.dk og følg os på Facebook.

Sponsoreret indhold