Pas på dyrene i vinter-trafikken

Alt for mange dyr kommer til skade i trafikken, og som bilist bør man huske, at man ikke kan regne med, at dyrene kan passe på sig selv. Et barn lærer at passe på i trafikken, og med tålmodighed kan man opdrage nogle hunde til ikke at krydse en vej, hvis den er alene.
Men de fleste hunde har svært ved at blive helt trafiksikre, og selv den mest veltrænede hund kan blive distraheret af f.eks. en kat eller en anden hund på modsatte fortov. Så sænk farten, hvis du ser et dyr i vejsiden. Derved kan du måske nå at stoppe i tide, hvis dyret pludselig krydser vejen.
I bilen bør hunde placeres i et fastspændt bur eller have en sikkerhedssele på, som den ikke kan krænge sig ud af. Katte, kaniner og andre mindre dyr bør sidde i et bur, der er forsvarligt fastspændt. Af hensyn til både dyret og dig selv samt eventuelle andre i bilen må buret ikke kunne rive sig løs i tilfælde af en trafikulykke. Det kan være livsfarligt at blive ramt af et dyr i kabinen, hvis uheldet er ude.
Dit ansvar
Som dyreejer er det dit ansvar, at din hund eller kat ikke bliver et trafikoffer. Hold hunden i snor, når du går tur, også selv om du tror, at du har det fulde herredømme over hunden. Snoren er også for andre trafikanters skyld.
Som ansvarlig hundeejer bør du huske, at nogle mennesker er bange for hunde og føler sig utrygge, når de møder en hund. Hold derfor din hund tæt til dig, når du passerer fremmede mennesker, cyklister eller andre hunde.
Som katteejer skal du huske, at Lov om mark- og vejfred siger, at dyr skal holdes på ejerens matrikel. Alt for mange katte bliver hvert år dræbt i trafikken, og også af hensyn til dine naboer bør du overveje at holde katten inde.
Over en fjerdedel af alle danskere føler sig generet af katte, der besørger i sandkasser og strinter på deres dør. De fleste eksperter er enige om, at en kat sagtens kan trives med adgang til en løbegård eller en overdækket altan. Og katten kan leve 18-20 år, hvis den ikke bliver dræbt i trafikken.
Brug reflekser
Næsten dobbelt så mange hunde rammes af biler på de danske veje i vinterhalvåret sammenlignet med sommerhalvåret.
Reflekser kan redde livet for din hund og dig selv. En god refleks skal kunne ses på 140 meters afstand, når den bliver ramt af en lyskegle. Sæt gerne en kraftig lygte i hundens halsbånd eller på dig selv, og bær eventuelt en refleksvest, hvis du og hunden går tur i mørke områder. Noget af det værste for en dyreejer er at se sit dyr blive ramt af en bil. Hertil kommer, at dyret ikke altid dræbes øjeblikkeligt, så det kan være meget smertefuldt for dyret.
Læs også: Dyr på internater bliver også syge
Om påkørsler af dyr
- Hvis du påkører en hund eller kat, og den stadig er levende, skal den hurtigst muligt have hjælp. Du kan selv transportere dyret til den nærmeste dyrlæge eller kontakte Dyrenes Vagtcentral på 1812.
- Hvis hunden har et halsbånd med telefonnummer, bør du ringe og informere ejeren.
- Hjortevildt er flokdyr. Derfor vil der ofte komme flere dyr ud på vejen, selv om den første hjort har passeret.
- Du skal ringe til Dyrenes Vagtcentral 1812, hvis du påkører vildt. Oplys gerne præcis, hvor du er − med gps-koordinater eller vejnavn/vejnummer.
- Du skal ikke gå hen til et såret dyr. Hvis dyret har kræfter til at rejse sig, vil det gøre det. Større, sårede dyr som kronvildt og rådyr kan være farlige.
DYREFONDET
- Dyrefondet gennemfører dyreværnsarbejde til gavn for familiedyr og dyr i naturen. Fondet udgiver pjecer, plakater og information, der kan medvirke til at skabe større forståelse for dyrenes vilkår. Fondet skaber gode forhold for dyr i menneskers varetægt, spreder oplysning om glæden ved dyr og øger respekten og forståelsen for vildtlevende dyrs naturlige livsform.
- Dyrefondet er godkendt som almenvelgørende organisation, og bidrag til fondets arbejde er fradragsberettigede.
- Dyrefondets bestyrelse og medarbejdere omfatter dyrlæger, adfærdseksperter, biologer og jurister.
- Ghita Nørby er præsident for Dyrefondet.
- Læs mere på dyrefondet.dk og følg os på Facebook.