Dyr

Skal din hund have jakke på?

9. december 2013 af Søren Johannesen, foto: AOP
Nogle mener, at det er absolut nødvendigt. Andre, at det blot er super nuttet. Mne hvad siger eksperterne egentlig? Er der en god grund til at give sin hund en jakke eller en trøje på i vinterkulden? En af USA's mest berømte dyrlæger, doktor Marty Becker, giver svaret: Kun tre typer hunde har egentlig behov for overtøj.
Nu er det juletid, så hvorfor ikke klæde hunden ordentligt på?
Nu er det juletid, så hvorfor ikke klæde hunden ordentligt på?

Det er et emne, både de der har hund, og de der ikke har hund, åbenbart aldrig bliver trætte af at diskutere. Skal en hund virkelig have overtøj på, når kulden bider?

På den ene side står nej-sigerne, som mener, at det er noget værre pjat med tøj til hunde. Hunde er dyr, de har pels og kan derfor sagtens håndtere de lavere temperaturer. Og i øvrigt, mener nej-sigerne, ser det fuldstændig fjollet ud med hunde iført striktrøjer og tophuer!

LÆS OGSÅ: To hunde hitter som fotomodeller

Vrøvl, lyder svaret fra ja-sigerne. Hunde kan, ligesom os mennesker, sagtens fryse i koldt vejr, og så er det da kun helt rigtigt, at give familiens firebenede medlem lidt varmt på. Mange hundes pels er slet ikke tyk nok til det barske, danske vejr, og det tangerer faktisk dyrplageri at koste dem ud i kulden uden overtøj på. Og så synes ja-sigerne faktisk også, at mange af jakkerne og trøjerne, man kan få til hunde, er både nuttede, søde og sjove.

Men hvad siger eksperterne egentlig?

Tre typer hunde har behov for tøj

Ifølge dyrlæge Marty Becker, som er en af USA's mest populære dyrlæger, hvis 22 bøger har solgt i over syv millioner eksemplarer, er svaret simpelt: Nogle hunde har skam behov for lidt overtøj, andre har ikke.

På sin populære dyrlægehjemmeside vetstreet.com forklarer Marty Becker, at der er tre typer af hunde, som faktisk har godt af en ulden sweater eller en overfrakke: små hunde, ældre og syge hunde, og endelig hunde, som er særligt slanke og har en tynd pels, som f.eks. greyhound-hunde.

LÆS OGSÅ: Her er verdens måske sødeste kat

- Hvad disse hunde har til fælles er, at de har svært ved at danne og beholde kropsvarmen af sig selv. For disse hunde vil en hjælp til at holde dem varme og tørre være en god ting. Og selvom det primært handler om at beskytte dem for vejr og vind udenfor, gør det heller ikke noget, hvis man giver dem en sweater på indenfor, hvis man f.eks. har en lav indendørstemperatur for at spare på varmeregningen, lyder det fra dyrlægen.

Andre hunde kan også have gavn af tøj

Han nævner desuden eksemplet med hunde, der lider af gigt. Også de kan have stor glæde af lidt varmt tøj i vinterkulden.

LÆS OGSÅ: Lise kan redde dit alvorligt syge kæledyr

- Selv om din hund måske ikke har behov for overtøj, skader det ikke at give den det på. Jeg kender mange, der giver deres hund en frakke på, før du går ud i regnen eller sneen, fordi det sparer dem en masse besvær med at rengøre en våd hund bagefter. Små støvler kan også være en god ting, f.eks. hvis der lige er blevet saltet - for så undgår du, at hunden efterfølgende slikker saltet af poterne, siger dyrlæge Marty Becker.

Herunder kan de se et lille galleri med hunde i forskellige former for tøj.

Sponsoreret indhold