Dyr

Tal pænt til dyr

18. juli 2022 videnskab.dk-
Foto: Panthermedia
Det betyder noget, hvordan vi taler til dyr, viser ny forskning. De forstår, om det er positivt eller negativt.

Af Videnskab.dk. Foto: Panthermedia

Heste, grise og vildheste kan ikke bare skelne mellem negative og positive lyde fra deres artsfæller. Det kan de også, når mennesker taler. Derfor betyder det noget, hvordan vi taler til dyrene, viser ny forskning, der er udgivet i BMC Biology.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Studiet er et internationalt samarbejde, hvor forskere har undersøgt, om en række dyr kan skelne mellem positivt og negativt ladede lyde.

Og det kan de, tyder det på.

– Resultaterne viser, at både domesticerede grise og heste – såvel som asiatiske vildheste – er i stand til at kende forskel. Både når lydene kommer fra deres egen art, men altså også når et menneske taler, siger Elodie Briefer, adfærdsbiolog og seniorforfatter på studiet fra det tekniske universitet ETH Zürich.

Nuanceret følelsesliv

Ifølge studiet har dyr altså et avanceret følelsesliv, påpeger Tobias Wang, forsker i biologi ved Aarhus Universitet.

– Jeg plejer at sige, at da jeg læste biologi i 1980’erne, var det kun mennesket – særligt mænd – der havde følelser, siger han og tilføjer:

– Det er nu blevet til, at pattedyr også har følelser – også fisk og en masse andre hvirveldyr. Det er helt tydeligt, at dyr er mere nuancerede, end vi tidligere mente.

Sponsoreret indhold