Undgå at blive bidt: Lær børnene at forstå hundesprog

Et barn risikerer at blive bidt af hunde, fordi barnet ikke forstår hundens signaler. Hvis hunden er angst, eller den har ondt, viser den med sit kropssprog, at man skal holde afstand.
Et barn, der ikke kan afkode hundens adfærd, vil måske vedholdende og insisterende forsøge at omfavne hunden eller på anden måde overskride dens grænser, og så kan det ende med et advarselsbid. Hvis et barn tidligt lærer at forstå en hund, vil barnet sandsynligvis tilpasse sin egen adfærd, og så er der mindre risiko for, at barnet bliver bidt.
Hunde i mange hjem
Ifølge Danmarks Statistik er der hunde i omkring 20 procent af de danske husstande, og i næsten 60 procent af de hjem, hvor der er hund, er der også børn. Det er derfor åbenlyst, at mange børn dagligt har kontakt med hunde, også mange børn, som ikke har en hund i barnets eget hjem.

Forskning afslører: Hunde drømmer om deres ejere
Børn kan møde hunde hos naboer, hos venner og hos barnets øvrige familie. De fleste børn bliver bidt af husstandens egen hund eller af en anden hund, som barnet kender i forvejen. Bid fra vildtfremmede hunde forekommer heldigvis relativt sjældent.
Smiler ikke med tænderne
Tidligere studier peger på, at det som regel er under direkte samvær med hunden, at barnet bliver bidt. Bid kan være en konsekvens af ressourceforsvar (hvis barnet tager hundens mad), voldsom leg (barnet holder hunden fast eller forvolder hunden smerte), eller hvis barnet pludselig forskrækker og forstyrrer hunden, mens den sover eller spiser.
Bid fra ukendte hunde sker næsten altid i forbindelse med, at hunden forsvarer et territorium. En række studier påpeger desuden, at børn har en tendens til at fokusere på hundens ansigt, når de fortolker dens tilstand, og det fører hyppigt til fejlfortolkning.
Børn kan f.eks. i mange tilfælde opfatte en hund med tilbagetrukne mundvige og blottede tænder som en glad og smilende hund.
Lær basisreglerne
For nogle år siden satte to specialestuderende fra Københavns Universitet sig for at forsøge netop dette.
150 skolebørn i alderen 10 til 13 år deltog i et undervisningsforløb, der gik ud på at give børnene et grundlæggende kendskab til hundeadfærd. Forløbet blev kaldt ”Hvad siger hunden?”, og det strakte sig over otte uger.
Børnene lærte om hundeadfærd og om, hvad det betyder, når hunde i forskellige situationer udsender signaler. De lærte også, hvordan de selv kunne agere hensigtsmæssigt i samværet med hunde.
Undervisningen foregik som en kombination af klasseundervisning, øvelser og spil, og der var også forskellige demonstrationer, hvor en rigtig hund medvirkede.

Hjerteskærende oplevelse: Lufthavn mistede passagers hund
Eleverne lærte at se forskel på hunde, der sendte henholdsvis inviterende og afstandssøgende signaler, og de blev undervist i basisregler for omgang med hunde.
Det er selvfølgelig uden tvivl en fordel at forhindre børn i at blive bidt af hunde. For barnet kan et hundebid være farligt og traumatisk og føre til livslang angst for hunde.
For hunden får biddet selvfølgelig også konsekvenser, og hvis biddet er alvorligt, vil familien sandsynligvis skille sig af med hunden eller få den aflivet.
Vidste du det...
- Man bør ikke forskrække, forstyrre eller overraske en hund.
- Før man nærmer sig en hund, bør man altid spørge hundeejeren, og så skal man også aflæse om hunden har lyst til at hilse på.
- Hunden skal altid have mulighed for at afbryde samværet, både med børn og voksne.
- Man skal aldrig være voldsom eller hård i omgangen med hunden.
- Når man er nær hunden, skal man undgå hastige bevægelser og løb, og man skal ikke råbe, skrige eller frembringe andre høje lyde.
- Du kan læse mere i Dyrefondets brochure: ”Børn og hunde – kort fortalt”. Den kan bestilles gratis på hjemmesiden.
- Du kan også gratis bestille A4-plakaten ”Hundesprog” – så du og dem du kender, kan blive klogere på, hvordan hunden skal læses.