Dyr

Undgå katastrofer: Vælg den rigtige kat

3. december 2018 Tekst og foto: Carsten Broder Hansen, Dyrefondet
Hvordan finder man ud af hvilken kat, der passer bedst til én? Og hvordan er det egentlig at have en kat som kæledyr? Her får du viden, råd og vejledning.
Vælg den rigtige kat

Det er kun om natten, at alle katte er grå. Når lyset bryder frem, viser det sig, at katte er individualister, og de er lige så forskellige, som vi mennesker er. Kattes temperament spænder vidt, og den samme kat kan ændre temperament med alderen og med årstiderne.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Overvejer du at få en kat, så vælg ikke efter moden. Sats i stedet på at finde en kat, hvis temperament matcher dit eget.
Vil du helst have en stor eller en lille kat? Skal den være rolig og reserveret eller aktiv og kontaktsøgende? Er du klar til at afsætte tid til daglig pelspleje, eller foretrækker du en kat, der er korthåret og soignerer sig selv?

Hvor gammelt bliver dit kæledyr? Vi har samlet gennemsnitsalderen for kældedyr i Danmark

Viden er vigtig

Vil du have en racekat, skal du af med tusindvis af kroner, da du betaler for nogle bestemte fremavlede egenskaber, og der er stor sandsynlighed for, at du på forhånd kan regne med, om katten overvejende er temperamentsfuld eller mere afslappet. Det er vigtigt, at du sætter dig grundigt ind i de forskellige katteracers egenskaber og taler grundigt med opdrætteren. Og uanset om du overvejer en racekat eller en almindelig huskat, er det endnu mere vigtigt, at du og din familie er ærlige over for jer selv.

Har I tid og energi til at passe en kat? Hvad kan du selv tilbyde det nye familiemedlem, og hvad forventer du og familien af katten? Er I klar til at tage ansvar for et dyr, der kan leve i over 20 år? Har I den nødvendige viden om kattens behov? Husk, at katten muligvis kun har dig og din familie som selskab, så det kan ikke nytte, at alle familiemedlemmer er væk i store dele af døgnet.

En kat har store sociale behov − og brug for kontakt og tryghed. Kontakten kan godt være et andet dyr, og det kan give mening at anskaffe to katte, men så har man altså to dyr, der savner en, når man ikke er hjemme. Katte opfatter mennesker som deres forældre, og de kan nemt føle sig forladt.

Hvis du vil have to katte, er du mest sikker på succes, hvis du vælger jævnaldrende killinger – og gerne fra samme kuld. Det vigtigste er kærligheden til dyret. Du skal være kærlig og rummelig, også når ting vælter, porcelæn knuses, og når katten tisser på gulvtæppet.

Præger hjemmet

Katten er et dyr, som ikke kun er til stede, når du nusser og kæler med den. Selv om en kat kan opdrages, kan du ikke undgå besvær og ærgrelser Der skal tømmes kattebakke, slæbes kattegrus hjem og fjernes kattehår, og du kan lige så godt indstille dig på, at du ikke kan lære en kat, at den ikke må være i møblerne. Med lidt tålmodighed og gennemtænkt placering af et kradsebræt kan den dog lære ikke at flå møblerne i stykker.

Får du en killing, bør du pakke hjemmets mest skrøbelige genstande væk i en periode.Dit hjem vil ændre udseende. Kradsetræer, kattebakke, madskåle, legetøj og hviletæpper i udvalgte møbler sætter sit præg. Det er de færreste, der bor et sted, hvor katten uproblematisk kan gå ud og ind af hjemmet, så der skal også net for de vinduer, der skal kunne åbnes, og måske bør altanen eller en del af haven omdannes til en kattevoliere eller andet kattetrygt område.

Læs også: Kan du forstå din kat?

Vidste du det...
En kat betyder løbende udgifter i mange år. Katten skal have vaccinationer og hyppig dyrlægekontrol af helbredet. Det er klogt at tegne en sygeforsikring til dit dyr. Dyrlægeregninger kan løbe op, og i en kritisk akut situation kan regningen blive et reelt økonomisk problem for katteejeren.

DYREFONDET

  • Dyrefondet gennemfører dyreværnsarbejde til gavn for familiedyr og dyr i naturen. Fondet udgiver pjecer, plakater og information, der kan medvirke til at skabe større forståelse for dyrenes vilkår. Fondet skaber gode forhold for dyr i menneskers varetægt, spreder oplysning om glæden ved dyr og øger respekten og forståelsen for vildtlevende dyrs naturlige livsform.
  • Dyrefondet er godkendt som almenvelgørende organisation, og bidrag til fondets arbejde er fradragsberettigede.
  • Dyrefondets bestyrelse og medarbejdere omfatter dyrlæger, adfærdseksperter, biologer og jurister.
  • Ghita Nørby er præsident for Dyrefondet.
  • Læs mere på dyrefondet.dk og følg os på Facebook.

Sponsoreret indhold