Dyr

Værn om edderkopperne

22. september 2019 af Tekst og foto:Carsten Broder Hansen
Når du næste gang ser et "ækelt" edderkoppespind i dit hjem, bør du overveje at skåne både spindet og dets beboer.
Værn om edderkopperne

Stankelbenet flakser mod ruden og fortsætter sin slingrende kurs rundt i vinduesrammen. I hjørnet mellem vindue og mur er der et edderkoppespind. Spindet er fremstillet af en almindelig husedderkop. Det består af et tæppe af tråde, og udformningen fremstår lidt sjusket i forhold til det imponerende hjulspind, som jeg bemærker over mit hoved.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Hjulspindet er et mesterværk, spundet af en korsedderkop. Korsedderkoppers spind er rene kunstværker. Symmetriske radier stråler ud fra spindets centrum, og edderkoppen selv sidder i midten, parat til at reagere på selv den mindste rystelse.

Mad til flere dage

Husedderkoppen i vindueshjørnet kan imidlertid sagtens klare sig med et mindre artistisk spind. Det bliver demonstreret, da stankelbenet kort efter rammer spindet. Så farer husedderkoppen ud og bider stankelbenet, der efterfølgende omvikles af tråde og transporteres i sikkerhed i spindets bageste hjørne. Husedderkoppen har nu mad til flere dage.

Det er efterår, og vores hjemlige edderkopper er ved at nå deres maksimale størrelse.

Jeg gætter på, at husedderkoppen i hjørnet af mit vindue har en kropslængde på næsten 1,5 cm. Det er en pæn størrelse efter danske forhold. Vores vinter betyder, at både edderkopper og de insekter, som edderkopper lever af, kun er aktive i en kort periode. Det kan ikke betale sig at satse på at blive stor, hvis man alligevel kun lever et års tid.

Edderkopper, der bor i eller nær vores boliger, har mulighed for at udvide sæsonen med flere uger. Selv om dens spind befinder sig på ydersiden af boligen, så vil husedderkoppen i mit vindue være aktiv helt til december, hvorimod dens artsfæller i naturen må give op, så snart frosten kommer.

Edderkopperne i vores boliger, udhuse, kældre og på vores lofter har således mange fordele, og for dem er et stort og kunstfærdigt spind ikke altid en god løsning. Koste og støvsugere gør kort proces mod dekorative kunstværker, mens husedderkoppens diskrete produkt ofte vil overleve en overfladisk rengøring. Jeg flytter kameraet tæt på husedderkoppen og zoomer ind på dens imponerende giftkroge.

Læs også: Vildsvinet er en dygtig svømmer

Øjne tilpasset natten

Edderkoppen er på vagt, men det er dagslys, og dens øjne er tilpasset natten. Fra edderkoppens synspunkt er det et monster, der er fem gange større end King Kong, som nærmer sig bevæbnet med en kameralinse på størrelse med et parcelhus. Alligevel bliver edderkoppen roligt siddende, mens jeg tager billedet. Så berører kameralinsen spindet, og straks aner edderkoppen uråd. Den spurter langt ind i hjørnet mellem vinduesrammen og muren.

Læs også: Dyret, som videnskaben troede var en spøg

Vidste du det ...

 • I 1930'erne undersøgte en forsker, hvor mange edderkopper der levede på et gennemsnitligt område i England. Han kom frem til, at der på en eng med et areal på 0,4 ha (mindre end en fodboldbane), fandtes omkring 2 millioner edderkopper.
 • Forskeren beregnede, at den mængde insekter, som Englands edderkopper åd, vejer mere end landets befolkning.
 • Forskere fra Schweiz og Sverige har regnet sig frem til, at verdens edderkopper spiser dobbelt så meget "kød" som den samlede menneskehed. Det er svimlende 800 millioner tons insekter hvert år, som edderkopperne skåner os for. Den enorme mængde insekter ville ellers gøre kraftigt indhug på vores afgrøder.
 • Myg, bremser, mitter og fluer udgør en stor del af edderkoppernes fangst.
 • Når du næste gang ser et "ækelt" edderkoppespind i dit hjem, bør du overveje at skåne både spindet og dets beboer.

Dyrefondet

 • Dyrefondet gennemfører dyreværnsarbejde til gavn for familiedyr og dyr i naturen.
 • Fondet udgiver pjecer, plakater og information, der kan medvirke til at skabe større forståelse for dyrenes vilkår.
 • Fondet skaber gode forhold for dyr i menneskers varetægt, spreder oplysning om glæden ved dyr og øger respekten og forståelsen for vildtlevende dyrs naturlige livsform.
 • Dyrefondet er godkendt som almenvelgørende organisation, og bidrag til fondets arbejde er fradragsberettigede.
 • Dyrefondets bestyrelse og medarbejdere omfatter dyrlæger, adfærdseksperter, biologer og jurister.
 • Ghita Nørby er præsident for Dyrefondet.
 • Læs mere på dyrefondet.dk og følg fondet på Facebook.

Sponsoreret indhold