Livsstil

En enkelt joint påvirker måske teenageres hjerner

31. januar 2019 Af: Anne Ringgaard, Videnskab.dk
Foto: Scanpix.
Teenagere, der kun har røget cannabis en enkelt gang, har en ændret hjernestruktur, vurderer forskere. Men deres studie rejser flere spørgsmål, end det besvarer.
Cannabis

Misbrug af cannabis nedsætter teenageres evne til at lære nyt og øger deres risiko for at få en psykose, viser forskning.

Nu er der tegn på, at bare få inhaleringer af den euforiserende tobak kan påvirke teenagerhjernens udvikling, konkluderer et nyt amerikansk studie. Det skriver Videnskab.dk.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Drenge og piger på 14 år, der har røget bare en eller to joints, har mere grå substans i deres hjerner end jævnaldrende, der aldrig har røget cannabis, viser studiet, som netop er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Journal of Neuroscience.

Grå substans

– Når man er teenager, sker der normalt en udtynding af grå substans i forskellige dele af hjernen. Det kan tænkes, at cannabis påvirker den proces, siger Jesper Mogensen, der er professor i neurovidenskab på Københavns Universitets Institut for Psykologi, da Videnskab.dk fortæller ham om det amerikanske studie.

Læs mere på Videnskab.dk: Derfor gør cannabis dig sulten

46 af teenagerne har under fortrolighed meddelt forskerne, at de har røget 1-2 joints i deres liv. Andre har oplyst, at de aldrig har prøvet rusmidlet.

På skanningsbilleder kan forskerne se, at de 46 teenagere, der har prøvet at ryge cannabis 1-2 gange, har mere grå substans i de regioner i hjernen, der kaldes amygdala og hippocampus, end 46 jævnaldrende teenagere der aldrig har røget cannabis.

Amygdala er forbundet med evnen til at regulere følelser og angst. Hippocampus er forbundet med hukommelse og orienteringsevne.

– Hvis cannabis forsinker fjernelsen af grå substans, kan det have konsekvenser i den forstand, at hjernen sandsynligvis ikke vil fungere så godt, som den gør, hvis den gennemgår en normal udvikling, siger Jesper Mogensen.

Ser interessant ud

Flere af de danske forskere, som Videnskab.dk har talt med, synes, at studiet er interessant, og at det umiddelbart ser ud til, at forskerne har lavet et grundigt stykke arbejde. Men der er flere forbehold.

Læs mere på Videnskab.dk: Hvorfor bliver man afhængig af hash?

For det første kan man ikke udelukke, at det er tilfældigt, at netop de teenagere, der har røget cannabis, har en større mængde grå hjernesubstans, end dem der ikke har røget.

– Netop i teenagealderen er der store individuelle forskelle på volumen af grå og hvid substans i hjernen. Derfor kan den fundne forskel repræsentere en tilfældighed, vurderer Christian Gerlach, der er professor i neuropsykologi på Syddansk Universitet.

Hvid substans i hjernen består hovedsageligt af nervebaner, som knytter de forskellige dele af hjernen sammen.

En anden ulempe ved det nye studie er, at det er baseret på de unges egne oplysninger til forskerne om, hvorvidt de har prøvet at ryge cannabis eller ej.

– Vi ved ikke, om de unges oplysninger er sandfærdige. Måske har de, der oplyser at have anvendt cannabis to gange, brugt det flere gange, end de vil være ved, bemærker Christian Gerlach.

Andre artikler på Videnskab.dk

Blodmåne 21. januar 2019: Hvornår og hvorfor er der måneformørkelse?

Forskere giver dig sandheden om hash

Korrelation eller kausalitet: Hvornår er der en årsagssammenhæng

Sponsoreret indhold