Livsstil

En læser fortæller: Det er ingen skam at være ledig

16. november 2018 af: Ninna Ebbesen
Foto: Panthermedia.
Livet er jo dejligt, selv for en arbejdsløs. Smil hver dag og tag det, som det kommer.
En kvinde maler ved sit staffeli

Jeg har ikke mistet modet

Jeg er sat uden for døren i forbindelse med det almindelige liv og befinder mig i en venteposition med bekymringer og anstrengt økonomi, hvor andre kan bestemme, hvad jeg skal, må og bør.

Jeg er nemlig ledig, for først mistede jeg mit job, senere mine dagpenge, og nu er jeg på overførselsindkomst.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Er det en skam at være ledig? Næppe, for det er sket for mange, og det vil ske for mange flere. Rundt regnet har jeg skrevet omkring 400 ansøgninger, og jeg er skam blevet indkaldt til samtaler og har haft gode og mindre gode oplevelser med det.

Et job har jeg endnu ikke fået ud af det, men jeg har ikke mistet modet.

Jeg skriver gerne 400 ansøgninger mere i håbet om, at det endelig vil lykkes mig at finde et lønnet job.

Nogle har vist en opfattelse af ledige som dovne, umotiverede, uuddannede og med hang til tv og sofa. Men det er kun, fordi de ikke ved bedre. Langt de fleste ledige er nemlig aktive mennesker, som flittigt og dedikeret søger job på job. Dem hører man bare ikke så meget om, men jeg er én af dem. Jeg er 62 fantastiske år, og jeg har mod på livet og på arbejdslivet. Jeg tror stadig på, at jobbet findes.

Nyd livet alligevel

Gennem min snart lange og stadig forgæves vej til at finde et job har jeg mødt mange venlige og hjælpsomme mennesker. Mit netværk er vokset, og jeg har fået ny viden og gjort ting, som jeg ikke tidligere ville have drømt om, at jeg kunne eller ville.

Mens jeg skriver dette, er det sommer med solskin, blå himmel og varmegrader. Hvad gør en arbejdsløs med sådan en sommer? Rejser ud? Sandsynligvis ikke, for det er svært med den stramme økonomi. Jeg kan selvfølgelig ikke tale for andre, men selv cykler jeg til stranden eller i skoven, hvor jeg kan nyde naturen og finde ro og inspiration til at skrive den næste ansøgning eller lægge nye planer.

Andre gange nyder jeg bare at være mig selv i nuet. Det kan man nemlig godt, selv om man er uden job. Jeg vælger at glæde mig over den ekstra tid, jeg har til rådighed lige nu, for den kan jeg bruge på mig selv, på min familie og venner og på min billedkunst.

Læs også: Jeg var fanget i en gældfælde

Til andre ledige vil jeg sige, at hvis de er uden job, skal de nyde livet alligevel, for vi har kun det ene. Der er så meget andet, man kan gøre ganske gratis, blandt andet være noget for andre. Ved at arbejde som frivillig et par timer om ugen skaber man et nyt netværk.

At besøge de gratis havnebade er endnu en mulighed, og man kan også finde sin egen passion og dyrke den. Hvem ved, måske kan det endda føre til et job. Det er vigtigt at finde noget hver dag, som man kan være glad for, eller som man bliver i godt humør af. Det er det, jeg gør. Det er nemlig ingen skam at være til rådighed for arbejdsmarkedet.

Det kan også ske for jer

Jeg er overbevist om, at livet byder mig de udfordringer, der er nødvendige for at komme videre og for at blive klogere på mig selv og på min omverden. Jeg sætter pris på de små glæder i hverdagen og nyder weekenden lige som alle andre.

Jeg tager mig ikke af andres eventuelle fordømmelse eller af de negative bemærkninger, der måtte falde, blot fordi jeg ikke har et job lige nu. Hvorfor skulle jeg det, når jeg gør mit yderste for at finde et arbejde?

Til dem, der skammer de arbejdsløse ud, vil jeg bare sige, at det kan I ikke være bekendt, og desuden kunne det jo også ske for jer.

Frem for alt værdsætter jeg mig selv, så ud med janteloven, smil hver eneste dag og tag livet, som det kommer. Et sted findes løsningen, og jeg giver ikke op. Livet er jo dejligt, selv for en arbejdsløs.

Send din egen historie til [email protected] - vi garanterer anonymitet.

Sponsoreret indhold