Livsstil

En læser fortæller: Det var svært at være ædru

12. juni 2020 Fortalt til Janne Hansen. Modelfoto: Panthermedia
Modelfoto: Panthermedia
Min beslutning om at droppe druk var ikke populær hos vennerne.

Jeg blev altid mest fuld

Jeg var lige fyldt 13, da jeg drak alkohol første gang. Det smagte mig ikke; i hvert fald ikke i begyndelsen, men jeg opdagede hurtigt, at jeg følte mig mere selvsikker og sjov, når jeg drak.

Jeg havde det ikke alt for nemt i skolen, og mine forældre havde svært ved at hjælpe mig, da ingen af dem på nogen måde var boglige. Min skolegang blev henslæbt på bagerste række i klassen, og jeg forsøgte at undgå lærernes opmærksomhed.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Da vi begyndte at smugle alkohol med ind til festerne i ungdomsklubben, var jeg altid den, der blev mest fuld. Jeg kunne aldrig huske halvdelen af, hvad vi havde lavet, men det fik mig ikke til at stoppe.

Drikkeriet blev en fast del af mit ungdomsliv, og jeg blev set som den vilde og sjove pige i klassen. Det var måske ikke noget at stræbe efter, men dengang gav det mig en identitet, som jeg følte, jeg havde brug for.

Læs også: Alkoholisme skyldes måske en hjernefejl

Da jeg begyndte på en håndværkeruddannelse efter folkeskolen, fortsatte jeg min vilde livsstil. Det var nu mere blevet en vane end en måde at identificere mig på som den vilde pige.

Mine venner grinede af mig, fordi jeg altid væltede rundt i en tåge, når vi var i byen. Bagefter hyggede de sig med at fortælle mig om alle de idiotiske ting, jeg havde foretaget mig i mine branderter, men som jeg ikke selv kunne huske i detaljer.

Alkohol havde taget kontrollen

Selv grinede jeg ikke. Det var efterhånden kommet til at fylde alt for meget, at jeg ikke kunne styre, hvor meget jeg drak, når jeg gik i byen. Hvor mine venner troede, at jeg drak mig fuld med vilje, var det, da jeg nærmede mig 20 år, desværre ikke noget, jeg helt selv kunne styre længere.

Alkohol havde taget kontrollen, og jeg havde det frygteligt i dagene, efter at jeg havde været i byen. Jeg var splittet mellem skammen over ikke at ane, hvordan jeg havde væltet rundt, og den voksende lyst til alligevel at drikke den kommende weekend.

Foran mig ventede min afsluttende svendeprøve. I forvejen havde jeg haft svært ved at passe min læreplads, fordi jeg gik i byen hver weekend, også både onsdag og torsdag, hvis jeg kunne lokke nogen med.

Nu skulle jeg afslutte min uddannelse, men jeg frygtede ærligt talt for, hvorvidt jeg ville kunne bestå. Jeg talte med min lærer om det, og da jeg først havde fået hul på bylden, var det virkelig rart at betro sig til et andet menneske om det alkoholmisbrug, jeg havde næret siden folkeskolen.

Læs også: De fordrukne unge

Samtalerne med min lærer resulterede i, at jeg tog mit livs måske vigtigste beslutning om at holde helt op med at drikke.

Jeg var mest bekymret for, om det ville blive svært at stoppe fra den ene dag til den anden, fordi jeg havde opbygget en form for alkoholafhængighed, men da først beslutningen var taget, var det nærmest en befrielse at kunne være ordentligt til stede, når jeg gik ud.

Jeg blev vred

Den største udfordring viste sig at være min omgangskreds. Jeg oplevede, at det var svært at få lov til at være ædru. Flere af dem, jeg anså for at være mine venner, forstod ikke, hvorfor jeg ikke ville drikke længere. Jeg var jo altid så sjov, når jeg var fuld.

De pressede mig og prøvede på alle måder at overbevise mig om, at jeg skulle holde op med at være så kedelig. I begyndelsen gjorde det mig ked af det, men efterhånden blev følelsen afløst af vrede.

I virkeligheden handlede det måske mere om, at de havde brug for en, de kunne grine af, og som blev mere fuld, end de gjorde. Når jeg sad ædru og kiggede på dem, mens de drak, følte de sig overvåget. Jeg endte med at skifte det meste af min omgangskreds ud, fordi jeg følte mig presset af dem til at begynde at drikke igen.

I dag drikker jeg fortsat ikke, og de venner, jeg omgiver mig med, accepterer, at det er sådan, jeg har det bedst. De synes ikke, at jeg er kedelig, og jeg har det igen sjovt, når jeg går i byen. Det bedste er, at jeg kan huske det hele.

Send din egen historie til [email protected] - vi garanterer anonymitet.

Sponsoreret indhold