Livsstil

En læser fortæller: Slut med julestress

15. november 2019 Fortalt til Janne Hansen. Modelfoto: Panthermedia
Modelfoto: Panthermedia
For første gang i mange år glæder jeg mig til december.

Jeg glædede mig aldrig

For mig har julemåneden i mange år været noget, jeg så frem til med gru allerede i november. Oven i de faste familietraditioner som adventssøndage, juletræspyntning, juleaften og den store julefrokost anden juledag og nytårsaften har vi nemlig hele tre fødselsdage i familien i den måned også.

Jeg er vokset op i en familie med mange problemer, så helt fra barndommen har den måned ikke været noget at glæde sig til, set med mine øjne.

Selv om min mor var psykisk syg og alkoholiker, blev der nu stadig holdt fast i, at juledagene skulle fejres traditionelt, og det lykkedes altid med hjælp fra mine bedsteforældre.

I dag er jeg 46 år, og indtil nu har jeg hver december kæmpet mig igennem måneden, som det hører sig til i min familie. Ikke mindst for min søns skyld har jeg aldrig ladet mig mærke med, at julen ikke ligefrem er min yndlingshøjtid.

Det har været slidsomt, da jeg kæmper med vinterdepression og samtidig ikke altid har haft lige mange penge at rutte med. Julen er, hvad man gør den til, siges det jo, men alligevel er det hvert år endt med at koste dyrt i både penge og stress.

Læs også: Sådan undgår du julestress

Efter sidste jul, hvor jeg var godt udkørt, foreslog min søn, der nu er voksen og efterhånden har regnet ud, hvordan jeg har det med december, at vi droppede de gamle traditioner og slog nogle af familiebegivenhederne sammen.

– Der er jo ingen af os, der orker at se hinanden hele tiden alligevel, mor, sagde han med et svedent grin. Og han har ret – selv om vi er en tæt knyttet familie, kan det altså godt blive for meget at være samlet otte gange på en måned.

Eftersom både mine bedsteforældre og min mor desværre er døde nu, tænkte jeg, at det nok var på tide at lave lidt om på traditionerne.

Hygge i nattøj med film og godter

Vi foreslog det for min far og mine søskende og fik arrangeret, at vi holder to fødselsdage og julefrokosten samme dag. Samtidig aftalte vi at skære ned for gavebeløbene og give mest til børnene.

Det har lettet helt utroligt på min december-gru, og jeg ser frem til at hygge mig i nattøj på sofaen første og anden juledag med film og julegodter frem for at stresse. For første gang i mange år glæder jeg mig til jul.

Send din egen historie til [email protected] - vi garanterer anonymitet.

Sponsoreret indhold