Få børnene godt i gang med skolen

Juhu, vi skal i skole
Selv om mine børn altid ser frem til sommerferien, og længe inden sidste skoledag begynder at synge sangen ”Ferie, ferie, ferie ...”, glæder de sig heldigvis også altid til at skulle i skole igen. De ser frem til at møde kammeraterne, se de nye klasselokaler, i gang med de nye fag og ikke mindst over, at de er blevet et år ældre, og nu går i en klasse højere.
For Luna på 9 år betyder det, at hun glæder sig vildt til at komme i 3. klasse, som er den ældste årgang i indskolingen. Sylvester på 12 glæder sig til at blive 6. klasses dreng og dermed den ældste på mellemtrinnet, og Sophus ser frem til at skulle lære fransk.
LÆS OGSÅ: Sådan opdager du mobning
Den allerførste skoledag giver altid en helt særlig spænding og forventning. Men dem har jeg ingen af i år og dog, for Kamille er kommet hjem fra sit år som udvekslingselev i Brasilien og begynder i 1. G. på netop det gymnasium, hun havde ønsket sig. Og Karoline skal i gang med sit tredje år i gymnasiet og bliver student om mindre end et år.
Så der er meget at glæde sig til og over i år, og det gør de heldigvis alle sammen.
Selv er jeg spændt på, hvad det andet år med skolereformen bringer. I fjor var der mange lærere, der ikke var glade, og meget der ikke var på plads ved skoleårets begyndelse. Det blev bedre hen ad vejen, og forhåbentlig har alle lært af erfaringerne, så det bliver endnu bedre i år. Særligt håber jeg på en yderligere udvikling af det nye tiltag, faglig fordybelse, som især mine drenge ikke var glade for. Det blev dog bedre hen ad vejen.
LÆS OGSÅ: Hvilken læringstype er dit barn
10 Råd til en god skolestart:
¤ Lad børnene glæde sig, men lad være med at skrue forventningerne for højt op – så bliver de bare skuffede.
¤ Hjælp, støt, lyt og rum barnets følelser, hvis du har et stille og forsigtigt barn, men lad være med at gøre et større drama ud af det. Selv om det kan være voldsomt at komme fra børnehaven og til en stor skole, vænner de fleste sig til forandringen efter kort tid.
¤ Lær dine børn skolens regler. Det er læreren, der bestemmer, og som udgangspunkt skal de gøre, som han eller hun siger – også selv om de har mere lyst til noget andet.
LÆS OGSÅ: Drop det klassiske spørgsmål: Hvad har du lavet i skolen i dag?
¤ Sørg for, at det helt basale for en god start på dagen er på plads: Rigelig søvn, et solidt måltid morgenmad, fornuftigt tøj og en god frokost – så kan de klare det meste.
¤ Brug ikke lærerens tid på snak om morgenen. I stedet kan du skrive på forældreintra.
¤ Hav tillid til både skole og lærere og tag eventuelle frustrationer og konfrontationer med læreren uden for barnets hørevidde.
¤ Støt åbenlyst dit barns lærere, så vil barnet også gøre det.
Tidligt i seng og masser af morgenmad
¤ Acceptér, at du ikke længere er den største autoritet i dit barns liv, og vær varsom med at rette på noget, læreren har sagt, selv om du mener, det er forkert. Måske har barnet misforstået noget.
¤ Sørg for en god taske. Det er ikke nødvendigvis den flotteste og dyreste, men en der sidder godt og passer til barnet.
¤ Hjælp med at rydde op i tasken en gang imellem, så den ikke bliver for tung – men gør det til et fælles projekt, så barnet forstår, at det er hans ansvar.
LÆS OGSÅ: Øv engelsk med ungerne
Læs højt og sammen
Børn elsker at få læst højt, men i en travl hverdag kan det være svært at finde tid eller energi til det. Det behøver dog ikke tage så lang tid, og har du flere børn, er det som regel muligt at finde bøger, de alle gerne vil høre. Kniber det stadig, kan I måske droppe fjernsynet til fordel for en halv times læsning.
Det siger jeg ikke for at vifte med en løftet pegefinger, men fordi alle undersøgelser viser, at børn, der bliver læst højt for, selv bliver gode læsere. Og gode læsere bliver gode til alt andet i skolen – fordi alle andre fag har som forudsætning, at man kan læse og forstå.
Det veksler, hvor meget vi læser højt herhjemme, men en helt uforudset bonus ved højtlæsning er, at børnene falder hurtigere i søvn, når de har sluttet dagen af med denne ”stilletid”.