Livsstil

Få eller mange børn

5. september 2013 af Charlotte Højlund Foto: Charlotte Højlund
Nogle trives bedst med enebarnet, andre ønsker sig et helt fodboldhold. Om det nemmest med en, to eller mange børn er et spørgsmål om tid og temperament, og du skal vælge det, der passer bedst til dig og din familie.

Charlotte Højlund
- Mor til 7, foredragsholder og forfatter


For et par uger siden måtte jeg stå for skud, da min søster gav mig en kærlig røffel.

Hun mente, at jeg havde sagt, at to børn ikke var det samme som "dobbelt op". Og det var det bestemt!

Jeg skulle også have sagt, når man har to børn, kan man også have tre. Men hvis hun havde vidst, hvordan det var at have tre børn, var hun stoppet ved to - måske allerede ved den første ...

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Jeg tror, at det har været en af den slags situationer, hvor man hører, hvad man vil høre. Min søster har tolket mine ord på den måde, fordi hun gerne ville have flere børn.

Provokerende mange børn

For nylig modtog jeg et brev fra en mand, jeg ikke kender.
Han skrev, fordi det provokerede ham, at jeg reklamerede for at få mange børn.

Den samme bekymring kom til udtryk, da kronprinsparret med deres tvillinger blev forældre til fire. Eksperter var bange for, at det ville komme på mode at få mange børn.

Men børn er ikke et modefænomen, og folk får kun de børn, de ønsker og kan magte, uanset hvad royale rollemodeller gør, og hvad det giver af status eller signalerer af overskud.

Få præcis så mange børn du ønsker dig

Jeg ønsker ikke at opfordre andre til at få mange børn. Det er lykken for nogle, men ikke alle. I stedet håber jeg, at alle får præcis det antal børn, de ønsker sig og har tid og plads til i deres liv - uanset hvad omgivelserne siger. For man fortryder aldrig de børn, man får - kun dem, man ikke får.

LÆS OGSÅ: Charlotte Højlunds 10 tips til en god rejse med børnene

Hvad er nemmest: En, to eller flere

Der er mange meninger om, hvilket barn der er det "hårdeste". Her er mine erfaringer:

¤ Det første barn er altid det sværeste, fordi man som ny forælder er usikker. Det er her, alle forandringerne kommer: Der er ting, man ikke længere kan, det er dyrt, og det går ud over parforholdet.

Når man først vænner sig til det, er det dog altid nemmest kun at have et barn, og det er det tætteste, man kommer på livet "før vi fik børn".

¤ Barn nummer to er nemmere end den første, fordi man har en masse erfaring. Man ved, hvad man skal forvente af graviditeten, fødslen og barnet, og hvordan det påvirker parforholdet.

Økonomisk er det ikke dobbelt op, da meget kan genbruges. Til gengæld er praktikken sværere at få til at gå op, fordi der nu er to at tage hensyn til.

Du mangler altid en hånd

¤ Begrebet "Den svære tre'er" er ikke taget ud af den blå luft, for det tredje barn er sværere. Ikke med hensyn til erfaring, den har man masser af nu, men fordi man lynhurtigt finder ud af, at man altid mangler en hånd. Vi har kun to hænder - og to lår at sidde på skødet af, og nu kommer man konstant til kort. Det er nu, man må erkende, at man altid er utilstrækkelig.

Lær at leve med din utilstrækkelighed

¤ Fire, fem, seks, syv eller flere børn får man, hvis man lærer at leve med følelsen af utilstrækkelighed. Kan man acceptere det, tror jeg ikke, det betyder så meget, om man får fire eller flere børn.

At have fire børn kan dog være dyrt, for eksempel når man skal købe bil. Men har man gjort den store investering, er der snildt plads til et par stykker mere ...

LÆS OGSÅ: Sådan undgår du jalousi mellem søskende

Sponsoreret indhold