Livsstil

Få styr på julen i skilsmissefamilien

17. december 2015 Af Charlotte Højlund Foto: Charlotte Højlund
Det kan være lidt af et puslespil at arrangere jul som skilsmissefamilie, hvis både dine, mine og vores børn skal tilgodeses - for ikke at tale om tidligere partnere og nye kærester. Her giver familie-ekspert Charlotte Højlund dig sine råd om julen i delefamilien.

Endnu ved jeg ikke, hvordan min jul med børnene bliver i år. Min eksmand og jeg har ikke fået aftalerne på plads, og da det i fjor var vores første jul som skilsmissefamilie, var den lidt rodet og en tid, hvor vi prøvede os frem.
Konklusionen fra min side var dog, at sådan skal julen i hvert fald ikke være igen i år. Der var for mange skiftedage, for mange arrangementer og alt for lidt tid til bare at være.

LÆS OGSÅ: Børnene skal have en fantastisk jul

Heldigvis taler vi godt sammen, så jeg er sikker på, at vi kommer frem til noget, der duer – både for os og især for børnene.For første gang i mange år ser det dog ud til at blive en jul uden deltagelse af nogen bedsteforældre. Det er jeg ked af, for efter min mening er julen en tid, hvor hele familien samles – eller så mange, som det nu kan lade sig gøre. Og med tre sæt bedsteforældre alene på min side, burde det være muligt i det mindste at holde jul med det ene hold. Men det lykkes formentlig ikke i år.Det skal dog nok blive en god jul alligevel, især for børnene. For når alt kommer til alt, er julen jo mest for børnenes skyld ...

Sådan får du en god jul i delefamilien:

¤ Tal om julen, allerede når I aftaler vilkårene for skilsmissen. I kan lige så godt tage fat på emnet med det samme, så I ved, om julen bliver et problem, og noget, der skal forhandles om.

¤ Se julen fra børnenes side – hvad har de af ønsker?

¤ Husk også jer selv og den anden. Spørg gerne: Hvor meget kan jeg klare? Og hvor meget er det i orden at lægge over på min eksmand eller -kone?

¤ Den første jul som skilsmissefamilie behøver ikke være et pejlemærke for alle fremtidige juleaftener. Måske har I brug for en overgangsjul, uanset om I holder den sammen eller hver for sig.

Prøv jer frem

¤ Find inspiration hos familie, venner, bekendte og eksperter. I behøver ikke følge deres råd, men det er altid en god idé at høre, hvad andre gør.

¤ Hvis der er nye partnere, skal de tænkes med ind i jeres planer, selv om det kan være svært – især hvis man er den, der ikke har en ny kæreste.

¤ Hvis du kun holder jul med dine børn hvert andet år, skal du sørge godt for dig selv, når du er alene. Inviter dig selv hjem til familie eller venner eller hold jul med for eksempel de hjemløse. Du skal gøre noget, du får det godt af og undlade at sidde alene.

  LÆS OGSÅ: Sådan får du sammenbragte børn til at føle sig som søskende  
 

Sponsoreret indhold