Forældre skal lære deres børn at gå i skole

Nu begynder en masse små elever i skole, og de fleste er glade og spændte. Forhåbentlig får de nogle gode år, hvor de lærer en masse... Det skal den nye folkeskolereform være med til at sikre, og med den er der nu sat ekstra ressourcer af til at sørge for ro i klassen.
Selvfølgelig skal der være ro i klassen, men handler det egentlig om lærerne og skolen? Er det ikke noget, der burde være grundlagt hjemmefra, så de børn, der kommer i skole, har lært at opføre sig nogenlunde ordentligt?
LÆS OGSÅ: Sådan giver du dit barn den bedste skoletid
Med "nogenlunde" mener jeg, at børn er små væsener, der skal lære de sociale spilleregler blandt andet ved at prøve grænser af. Men grænserne er blevet meget vide efter min mening.
Se også det store madpakke-galleri i bunden af artiklen...
Hårdtprøvet gæstelærer
Charlotte Højlund
- Mor til 7, foredragsholder og forfatter

Det har jeg mærket som gæstelærer i mine børns klasser, når jeg har kørt børn til ekskursioner og været med til at arrangere discofest for 0. klasse. Det kom bag på mig, hvor lidt respekt selv små børn har for "fremmede" voksne, hvor store ord, der skal bruges for at få ørenlyd, og især hvor hård en tone lærerne accepterede.
Jeg accepterede den ikke, da jeg som gæstelærer ventede på, at læreren skulle få ro i klassen. Resolut rejste jeg mig og sagde meget højt, at de skulle holde mund. Det var jeg ikke stolt af, men det virkede.
LÆS OGSÅ: Hvilken læringstype er dit barn?
Nu forstår jeg, hvad familievejleder Lola Jensen mener, når hun siger, at børn ikke har den almindelige dannelse med hjemmefra, når de begynder i skole. Ansvaret ligger hos os forældre. Vi må lære vores børn spillereglerne: De voksne bestemmer, og børn hører efter beskeder. For ro i klassen vil give dygtigere børn og gøre hverdagen nemmere for både skolebørn og lærere.
Tips til en god skolestart:
1. Lad skolen være noget, barnet glæder sig til, men lad være med at skrue forventningerne for meget op - så bliver han eller hun bare skuffet.
2. Tal om reglerne i skolen: Det er læreren, der bestemmer, og som udgangspunkt gør man, som læreren siger.
3. Hjælp barnet med at lære de nye regler og rutiner at kende, men sørg for, at det bliver hjælp til selvhjælp. Et selvhjulpent barn har det meget nemmere.
LÆS OGSÅ: Er dit barn skiftet til en ny skole, så læs her hvordan du bedst støtter dit barn
4. Vær det gode eksempel og optag ikke lærerens tid om morgenen med alle mulige spørgsmål og beskeder. Brug forældreintra i stedet.
5. Giv barnet den bedste start på skoledagen. Med en god nats søvn, et ordentligt morgenmåltid, fornuftigt tøj og en solid frokost kan de klare det meste.
6. Stol på skolen og læreren. Vis tillid og tag eventuelle frustrationer og konfrontationer med læreren, uden at barnet hører det. Det er en sag mellem de voksne.
Sunde madpakker til børnene
Det kan være svært at finde på den gode og sunde madpakke hver dag. Derfor har vi her samlet en række lækre og sunde sandwiches, som du kan bruge som inspiration til børnenes madpakker.