Livsstil

Fordele og ulemper for modne mødre

27. februar 2014 af Charlotte Højlund Foto: charlotte Højlund
Familieekspert Charlotte Højlund blev mor første gang som 26-årig og sidste gang som 43-årig - og hun synes ikke, at det ene er nemmere end det andet. Der er både fordele og ulemper ved at være en moden mor.

Charlotte Højlund
- Mor til 7, foredragsholder og forfatter


Grænser for moderskab

Der kører jævnligt en debat om, hvornår man er for gammel til at blive forældre (eller især mor), og flere eksperter melder bastant ud, at der burde være en grænse ved 35 år for kvinder. Ikke bare som førstegangsfødende, men som fødende i det hele taget.
Det forstår jeg ikke. Jeg blev mor som 26-, 28- og 30-årig i mit første ægteskab og som 35-, 36-, 38- og 43-årig i mit nuværende - og jeg kan ikke sige, at det ene eller det andet er bedst.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Er du mor eller mormor

Så længe kroppen kan, og man har overskud, lyst og helbred til at være gravid, er det i mine øjne i orden - også set ud fra barnets tarv.
Ifølge mit 40-års lægetjek skulle jeg nå en alder af cirka 90 år, så selv min yngste kan altså regne med at have en mor, til hun er godt oppe i 40'erne … Og så er der jo alligevel ingen af os, der kan love noget.
Men da jeg gik med barnevogn og fulgtes med min ældste datter, kunne jeg godt se, at nogen tænkte på, om jeg mon var mor eller mormor.

LÆS OGSÅ: Sådan får du sammenbragte børn til at føle sig som søskende

Fordele som moden mor

¤ Du har løbet hornene af dig og har mere fokus på familien end på livet uden for hjemmet.

¤ Du er formentlig etableret både på arbejdsmarkedet, i dit parforhold og på boligmarkedet. Der er derfor ikke de samme stressfaktorer som for de yngre, der er i gang med at få voksenlivet på plads.

¤ Du har erfaring enten med dine ældre børn eller som førstegangsfødende en livserfaring, som giver en anden ro. Du lader dig ikke så nemt skræmme.

¤ Du har autoritet. Alder og modenhed giver en autoritet, der gør det nemmere at sætte sig igennem over for diverse eksperter, og du bliver ikke så nemt "kørt over" af alverdens "gode" råd.

LÆS OGSÅ: Gå dine regler for børneopdragelse efter

Udfordringer for modne mødre

¤ Systemet. Især læger og hospitalsvæsenet har en tendens til at behandle 40+ mødre (nogle steder 35+) som risikomødre, som ofte presses til tidlig igangsættelse af fødslen og ekstra undersøgelser. Den indstilling giver unødig bekymring hos de gravide, men mange får støtte hos jordemoderen, der ofte ser anderledes på det.

¤ Omverdenen. Mange i omgangskredsen har en holdning til, hvorvidt det er godt eller skidt at sætte børn i verden, når man ikke er ung længere. Det kan være trættende altid at skulle forsvare sit valg.

¤ Mindre fysisk energi. Det er et faktum, at vi ikke kan det samme, som da vi var i 20'erne. Man bliver hurtigere træt, og det er hårdere for kroppen at være gravid. Men det opvejes på andre måder af, at man forhåbentlig ikke har så meget "udenoms", der tager ens tid og energi.

¤ For perfekt. Modne mødre kan have en tendens til at ville gøre det for godt, så alt handler om barnet/børnene. Uanset alder har vi alle brug for at være andet end mødre og tage kortere eller længere pauser, hvor vi tænker på vores egne behov.

LÆS OGSÅ: Jeg skal lære at være en god mor

Sponsoreret indhold