Livsstil

Forskel på drenge og piger

5. februar 2015 af Charlotte Højlund Foto: Charlotte Højlund
Det er lidt for forenklet at kategorisere piger som stille og drenge som vilde, for der er altid undtagelser og alle mennesker er unikke. Alligevel er forskel på de to køn, mener familie-ekspert Charlotte Højlund.

Charlotte Højlund
- Mor til 7, foredragsholder og forfatter

Charlotte Højlund giver hver uge gode tips til familien - helt uden løftet pegefinger.
Ud over at være mor til 7, er hun foredragsholder og forfatter til bogen "Moar - sådan får du hvilepuls i hverdagen".

Rigtige drenge

Jeg kan godt blive irriteret, når jeg hører nogen omtale en dreng som en "rigtig" dreng, og heldigvis hører man sjældent det modsatte. Men jeg må samtidig indrømme, at jeg selv har en tendens til at beskrive mine to yngste sønner som "drenge med stort D".

LÆS OGSÅ: Danskerne vil helst have piger - og det gælder særligt nordjyderne

Det kræver, at modtageren forstår, hvad jeg mener: at de er et par vildbasser, der til tider (nok ret ofte) har lige lovlig meget krudt bagi og i det hele taget opfører sig, som vi forventer af drenge.

Vilde drenge og stille piger

Vi har nemlig vedtaget, at der er forskel på de to køn, hvor drengene er vilde, og pigerne er stille. Helt så firkantet er det ikke ... og så alligevel. For der er forskel, og når man som jeg har flere børn af hvert køn, er det umuligt at tro på, at køn kun sidder mellem benene. Det er også i hovedet.

LÆS OGSÅ: Charlotte Højlunds råd til særligt sensitive drenge

Men derfra og til at sige, at der er rigtige måder at være pige eller dreng på, er der stadig et stykke vej. Man kan opstille generelle forskelle på de to køn, som hovedparten falder ind under, men der er stadig mange, der skiller sig ud.
For køn er heldigvis ikke det eneste, der præger vores personlighed. Og heldigvis er Povl Kjøllers sang "Jeg er en dreng, som ikke spiller fodbold" ikke så aktuel mere, selv om den måske kan være god at tage op i klasser, hvor der er et udpræget fodboldfællesskab mellem drengene - og hvor enkelte er uden for.

Drenge kontra piger:

Her får du nogle af de markante forskelle på drenge og piger - generelt betragtet, for der er altid undtagelser.

? Drenge er ofte senere i deres sproglige udvikling.

? Piger har tilsyneladende et mere veludviklet sprogøre, så de både taler tidligere end jævnaldrende drenge og har et bedre udviklet sprog i de første skoleår.

? At drenge kan lide matematik og piger sprog er en fasttømret forestilling, men ikke desto mindre har et flertal af drenge
nemmere ved matematik og fysik end ved dansk og fremmedsprog, og det omvendte gælder for pigerne.

? Drenge har krudt bagi og kan ikke sidde stille. Deres hjerner er senere udviklet, og de har derfor sværere ved at lære at gå i skole og sidde stille. For mange hjælper det med fysiske pauser, hvor de for eksempel løber en tur.

Perleplader eller en tur på legepladsen

? Piger har hurtigere en veludviklet finmotorik og er derfor bedre til at tegne og lave perleplader, hvor drengene har større behov for at brænde energi af og være voldsomme.

? Piger er hurtigere selvhjulpne, og det handler ikke kun om mødres omklamring eller forkælelse af drengebørn. Piger lærer tidligere selv at tage tøj af og på, snøre sko
og så videre.

LÆS OGSÅ: Få eller mange børn

? Drenge modnes senere, og man ser oftere pigerne tage ansvar for deres mindre søskende eller opgaver i hjemmet.

? Piger har et særligt "omsorgsgen", der kan ses helt fra vuggestuealderen, hvor pigerne begynder på sociale lege som "far, mor og børn", mens drengene vælger vilde tumlelege og er fascineret af biler og store maskiner.

Sponsoreret indhold