Livsstil

Forskere afslører den største bakteriebombe i dit hjem

24. september 2017 af Videnskab.dk Foto: All Over Press
Et tyskledet forskerhold har gransket alle de mest ulækre steder i dit hjem for bakterier. Og du har slet ikke lyst til at vide, hvem der var vinderen.
Skuresvampe i flere farver - De værste kilder til bakterier i hjemmet

Hvis du tror, at toiletbrættet er det mest bakteriefyldte sted i dit hjem, tager du fejl. 

Et hold forskere, ledet af Furtwangen University i Tyskland, har kortlagt de mest bakteriefyldte steder i et gennemsnitligt hjem.

Og svaret på den største bakteriebombe befinder sig noget tættere på dine madvarer, end du måske tror - nemlig i køkkensvampen. Det skriver sciencealert.com ifølge Videnskab.dk.

5 sekunders reglen - gælder den, når det handler om at undgå bakterier?

Aktive bakterier

Forskerne testede 14 forskellige brugte køkkensvampe og fandt op til 362 forskellige typer bakterier i de fugtige, porøse "rengøringsremedier". Det får eksperterne til at kalde svampen for "det største reservoir af aktive bakterier i hele huset".

Studiet antyder, at størstedelen af bakterierne heldigvis ikke er farlige for mennesker, men enkelte var:

– Hvad der overraskede os var, at fem af de ti typer, som vi oftest fandt, tilhører den såkaldte risikogruppe to, siger lederen for forskningsgruppen, mikrobiolog Markus Egert, til sciencealert.com ifølge Videnskab.dk.

Det er den type bakterier, som forskerne siger, kan lede til infektioner.

Læs også: Sådan så verdens første blomst ud

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Skift dem jævnligt

Den mest dominerende bakterieart, forskerne fandt, var bakterier fra den såkaldte Moraxellaceae-familie. Da bakterien er almindelig for menneskehud, skønner forskerne, at det kan skyldes menneskelige berøringer af køkkensvampene.

Problemet med de bakterie-inficerede køkkensvampe opstår, når de bliver anvendt på forskellige overflader i hjemmet.

– Køkkensvampe fungerer ikke blot som et reservoir af mikroorganismer, men også som formidlere over forskellige overflader, hvilket kan føre til forurening af hænder og mad, der anses for at være hovedårsagen til fødevarebårne sygdomsudbrud, skriver forskerne i deres videnskabelige artikel, der er udgivet i Nature Scientific Reports.

Ifølge eksperterne fra Tyskland, bør du ikke helt undlade at bruge køkkensvampe, men de anbefaler at skifte dem jævnligt, for eksempel en gang om ugen.

Sponsoreret indhold