Livsstil

Forskere: Høje cigaretpriser gør at færre køber dem

12. april 2018 af videnskab.dk Foto: All Over Press
Hvis cigaretter og alkohol bliver dyrere, er der færre, der køber – især blandt samfundets fattigste – på trods af grænsehandel, lyder det fra internationalt forskerhold.
Kvinde knækker en cigaret midt over

Du har sikkert hørt nogle af argumenterne fra politikere og forhandlere mod højere priser på cigaretter i Danmark:

Folk vil i stedet tage over grænserne for at købe deres smøger i udlandet.

Prisstigningen vil især ramme de fattigste i samfundet, fordi de skal bruge en større andel af deres sparsomme penge på at købe cigaretter og dermed har mindre til for eksempel sund mad.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Nu kommer argumenterne under hårdt angreb fra et internationalt hold forskere, skriver Videnskab.dk.

Billig og effektiv metode

I flere artikler i det velansete tidsskrift The Lancet fremlægger de tal, analyser og erfaringer med skatter og afgifter i andre lande.

Forskerne konkluderer blandt andet, at:

Skatter og afgifter er både den billigste og mest effektive måde at få folk til at leve sundere. Forbruget af alkohol, rygning og fede, usunde fødevarer daler i takt med højere priser.

Forskerne fremhæver som én af de vigtigste konklusioner, at deres analyser går direkte imod ét af de mest brugte argumenter mod skatter og afgifter, også herhjemme: At de rammer skævt, fordi de fattigste i et samfund skal gøre indhug i en større andel af deres pengepung end de rigeste for at få fat på eksempelvis cigaretter.

Læs også på Videnskab.dk: Træning, der fjerner fedtet

Forebygger død og sygdom

– Skatter er et alt for lidt brugt instrument til at forebygge for tidlig død og sygdom, fordi de kan afskrække brug af produkter som tobak, alkohol og sukkerholdige drikke, som bidrager til hjertekarsygdomme, kræft, diabetes, psykiske problemer og skader, som er knyttet til næsten 10 millioner tidlige dødsfald hvert år, skriver forskerne i The Lancet..

– Tobak- og alkoholskatter giver konsekvent højere priser, lavere forbrug, redder liv og giver ekstra indtægter, som kan bruges til at understøtte offentlig service, skriver forskerne i The Lancet.

Læs også på Videnskab.dk: Er cola godt mod dårlig mave?

Højere skatter giver lavere forbrug

Videnskab.dk har skrevet til lederen af forskergruppen, Rachel Nugent, for at høre, om forskerne har evidens, der peger på, at Danmark skal frygte at misse de gode effekter på grund af stor grænsehandel, hvis skatter eller afgifter på cigaretter bliver sat op.

Det korte svar er: Nej.

– Mennesker i rige lande nedsætter deres tobaksforbrug, når skatterne bliver højere. De fleste erfaringer med at hæve tobaksskatter har man faktisk gjort sig i højindkomstlande, og resultatet har hver gang været mindre forbrug og mange reddede liv, skriver Rachel Nugent.

Du kan læse hele artiklen på Videnskab.dk

Læs også på Videnskab.dk:

Tre døgn uden søvn fjerner depression

Hvorfor får man hovedpine?

Sponsoreret indhold