Livsstil

Forskere laver kunstig livmoder til for tidligt fødte

23. juni 2017 af Videnskab.dk Foto: All Over Press
Amerikanske forskere har udviklet en livmoder, der kan hjælpe ekstremt for tidligt fødte børn til at overleve, indtil deres organer er fuldt udviklede. Opfindelsen involverer etiske dilemmaer, siger formand for Etisk Råd.
Billede af et forster - artikel om for tidligt fødte

Kunstigt miljø til for tidligt fødte

Med en nyudviklet kunstig livmoder kan man potentielt holde ekstremt tidligt fødte børn i live, indtil deres organer selv kan klare opgaven. Det fortæller amerikanske forskere fra Children’s Hospital of Philadelphia i USA ifølge Videnskab.dk.

Den kunstige livmoder kan ifølge forskerne blive en livgivende håndsrækning til de børn, som bliver født allerede efter kun 22 til 23 ugers graviditet. I dag har de dårlige chancer for at overleve, og hvis de gør, må de ofte leve resten af livet med alvorlige handikap.

– Vores system kan forhindre de mange invaliderende komplikationer, der opstår blandt babyer, som bliver født alt for tidligt. Det er medicinsk teknologi, som ikke findes i dag, fortæller Leder af Center for Fetal Research ved Children’s Hospital of Philadelphia, Alan W. Flake i en pressemeddelelse.

Læs også: ’Kængurupleje’ gavner for tidligt fødte bedre end kuvøse

Nået længere end tidligere

Gorm Greisen er professor i børnesygdomme samt overlæge ved Neonatalafdelingen på Rigshospitalets Juliane Marie Center. Han forsker blandt andet i hjerneskader hos for tidligt fødte børn, og så er han formand for Etisk Råd.

Gorm Greisen har ikke deltaget i det nye studie, men han har læst det og siger, at opfindelsen ikke er ny, men at forskerne fra Philadelphia er nået længere end nogensinde før, og at det åbner op for flere etiske problemstillinger.

Hvis nogen vil forsøge at bruge en kunstig livmoder til at rykke grænsen for, hvor lang tid et foster har behov for at være inde i moderens mave, er det ifølge Gorm Greisen problematisk.

– Risikoen for bivirkninger vil blive større, og man vil bevæge sig i retning af graviditeter helt uden brug af en livmoder, og det, mener jeg, er et skrækscenarie, siger han.

Læs også: For tidligt fødte og demente: Hvornår er et liv værdigt?

Afprøvet på lam

Opfindelsen er indtil videre kun afprøvet på lam, men her har den kunstige livmoder været i stand til at holde de for tidligt fødte lam i live i 28 dage, så lammene fik mulighed for at færdigudvikle blandt andet deres lunger og andre organer.

Forskerne fortsætter med at udvikle deres system og teste det på dyremodeller.

Før det kan blive aktuelt at bruge systemet på for tidligt fødte børn, skal systemet også gøres mindre, så det kun fylder en tredjedel af, hvad det nuværende system fylder, da menneskefostre kun er en tredjedel størrelse af et lammefoster.

Men forskerne nævner ikke selv noget om, hvornår de tror, at det er realistisk, at man vil forsøge at bruge det nye system på mennesker.

Læs også på Videnskab.dk

Se kunstig hjerne lære at bevæge sig

Derfor får for tidligt fødte dårligt syn

Sponsoreret indhold