Livsstil

Forurening fra stearinlys er måske lige så farlig som dieseludstødning

21. august 2017 af Videnskab.dk Foto: All Over Press
Partikler fra stearinlys ser ud til at kunne skade kroppen lige så meget som dieselpartikler fra store maskiner, melder danske forskere efter forsøg på mus.
Kvinde bag en masse stearinlys

Du skal måske tænke dig om en ekstra gang, inden du tænder alle stearinlysene derhjemme, for hyggen kan have en høj pris.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Nye forsøg på mus viser nemlig, at partikler fra stearin starter betændelsesreaktioner i lungerne og giver skader på celler – endda flere skader end dieselpartikler fra store, tunge maskiner som gaffeltrucks eller 25 år gamle biler, som forskerne har sammenlignet med. Det skriver Videnskab.dk.

– Det ser ud, som om stearinpartikler er i hvert fald lige så slemme og måske endda værre end dieselpartikler, konkluderer Peter Møller, professor på Institut for Folkesundhedsvidenskab ved Københavns Universitet, som har været med til at lave forsøget.

Læs også: Forskere: Efter 6 måneder skal spædbørn ud af forældrenes soveværelse

Ikke stearinlys hver aften

Resultaterne får Peter Møller til at påpege, at du godt kan tænde stearinlys, når du vil have det hyggeligt, men at det kan give mening at pointere over for hr. og fru Danmark, at man skal forsøge at holde forbruget lidt nede – og personligt har han ikke lyst til at bruge stearinlys hver aften.

Professor Lars Gunnarsen fra Aalborg Universitet har læst studiet, bragt i det videnskabelige tidsskrift Toxicology Letters. Han lægger sig umiddelbart på samme linje:

– Jeg tænker bestemt, at mange mennesker ikke er tilstrækkeligt opmærksomme på sundhedsfarer ved levende lys. Den nye viden fra artiklen ansporer til at indskærpe, at brugen af stearinlys sandsynligvis er farlig for lunger og kredsløb, siger Lars Gunnarsen, professor på Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) under Aalborg Universitet.

Læs også: Hvad er den værste måde at dø på?

Vigtige forbehold

Samtlige forskere, som Videnskab.dk har talt med om de nye resultater, gør opmærksom på vigtige forbehold, som skal med i overvejelserne, hvis du håber at komme af med din værste fjende ved at spærre ham inde i et lille rum med stearinlys.

Studiet er først og fremmest lavet på mus, og mus er ikke mennesker. Det kan vise sig, at vi reagerer anderledes på partiklerne.

Desuden fik musene heftige doser af stearinpartikler fra dårlig afbrænding sendt direkte ind i systemet på én gang. Det er en unaturlig stor påvirkning. I den virkelige verden vil mennesker som regel indånde færre partikler.

Og så var stearinpartiklerne i musene af den værste slags, som blandt andet opstår, når vi slukker stearinlyset, og når flammen bevæger sig – når lyset brænder urent. Sådan vil lys sjældent brænde hele tiden uden for et laboratorium.

Læs også: Drivhusgas 300 gange stærkere end CO2 truer i Arktis

Undersøgelser på vej

Forskere ved Aarhus Universitet er – i samarbejde med blandt andre forskerne fra Københavns Universitet – ved at planlægge to undersøgelser af stearinafbrændings effekt på unge med astma.

Efter at have læst det nye studie oplyser Miljøstyrelsen til Videnskab.dk, at studiet giver interessant ny viden, men at styrelsen for nu holder sig til sine anbefalinger, blandt andet at lufte godt ud efter brug af levende lys.

Det kan dog ændre sig med tiden. Biolog Grete Lottrup Lotus bider nemlig mærke i, at musestudiet også finder spor af giftige forbindelser, de såkaldte PAH’er, som er kræftfremkaldende.

– På grund af studiets karakter kan vi ikke bruge det til at vurdere eksponering og eventuel risiko for mennesker, så det er meget interessant og vigtigt, at kliniske forsøg er på vej i Aarhus, skriver Grete Lottrup Lotus, AC-tekniker i Miljøstyrelsen, i en mail til Videnskab.dk.

Læs også på Videnskab.dk

Kom med vikingearkæologer på arbejde

Ole fik blodprop – nu får han stamceller sprøjtet ind i hjertet

Sponsoreret indhold