Livsstil

Giv børnene regler for skærmtid

7. april 2016 Af Charlotte Højlund Foto: Charlotte Højlund
Hvis dine børn passer skolen, leger med kammeraterne og går glade til deres fritidsinteresser, er der ingen grund til panik, fordi de slapper af med iPad, computer og Playstation, når de har fri. Alligevel er det vigtigt med regler, for ellers har tiden det med at løbe foran skærmen. Familie-ekspert Charlotte Højlund giver dig gode råd om skærmregler for både børn og voksne.

Mindre skærm giver mere nærvær

Lykke på 4 år beder om at få sin iPad, så snart hun kommer hjem fra børnehave. 9-årige Luna lægger billeder ud af sig selv, sine søskende, vores dyr, mad og drikke, nyt tøj og nye sko på Instagram.

Sophus på 11 læser en del nyheder på nettet, tager en pokkers masse tests, som han lægger ud på Facebook, og ser ellers videoer på YouTube. Han lægger også videoer ud af sig selv og kammeraterne, når de udfører diverse spring på trampoliner. Sylvester på 13 er også en del på Instagram, men bruger ellers mest nettet til at spille LOL (League og Legends) og andre online spil.

Det kan være meget svært at komme i kontakt med Kamille på 17, fordi hun enten kigger i sin telefon eller sin bærbare og ofte med ørebøffer, så hun intet kan høre. Især for hende er elektronikken en tidsrøver, og jeg tror ikke, at hun er klar over, hvor meget tid det tager fra hende. Igen og igen er hun bag ud med lektier, selv om hun har haft god tid. Hun bliver stresset, men min påstand er, at hvis hun lagde telefonen til side, fik hun oceaner af tid foræret.

Mine to ældste, Karoline på 19 og Sebastian på 22, har begge et rimeligt skærmforbrug, selv om de af til liiiige skal noget, inden de kan hjælpe til.

De kampe og bekymringer, jeg før har haft, er blevet færre. Mest fordi børnene er blevet bedre til at styre deres forbrug og acceptere reglerne. Men også, fordi jeg ved, at de er aktive i skolen og i deres institutioner, og derfor bekymrer det mig ikke, at de har brug for at slappe af skærmen indimellem. Det har jeg også selv, men jeg ser mest tv.

LÆS OGSÅ: Sådan får du børnene ud i haven

Regler for børn:

¤ Ingen skærme om morgenen, medmindre man er helt klar og stopper med det samme, når jeg siger, at det er tid til at gå. Tv er aldrig tilladt om morgenen, for det ikke sættes på pause.

¤ Ingen skærme, når vi snakker sammen. Det ødelægger enhver samtale og fjerner nærværet, og der bliver ikke hørt ordentligt efter.

¤ Ingen skærme efter skole før alt andet er ordnet: Madpakke, lektier, oprydning og pakning af idræts- og svømmetøj.

¤ Der skal altid spørges om lov, inden man begynder at spille, så jeg ved, at pligterne er klaret.

¤ Ingen skærme ved spisebordet og slet ikke om aftenen, da det er det eneste måltid, hvor alle er samlet, og vi taler om dagen, og hvad vi hver især har oplevet eller går og tænker på.

¤ Aldrig flere skærme samtidig – altså ikke noget med at se tv, spille online og gå på sociale medier på en gang.

¤  Hvis reglerne er svære at håndhæve, kan du prøve at indføre, at en times spil er lig med en time udenfor. Ellers lyt til, hvad vennernes forældre gør.

LÆS OGSÅ: Computer styrer vores hjem

Regler for voksne:

¤ Lad være med at svare mail, når du ikke er på arbejde, medmindre du virkelig venter på noget vigtigt.

¤ Børnenes regler ved bordet gælder også for de voksne, så I må heller ikke have mobilen med. Sæt den på lydløs og læg den i vindueskarmen – mail og sms’er kan godt vente 20 minutter, før der svares.

¤ Vær det gode eksempel og sig undskyld, hvis du alligevel er nødt til at besvare et opkald eller ringe under middagen. Børnene skal forstå, at det er en undtagelse, og du godt ved, at det er forkert – også for dig.

¤ Sluk din mobil og bed børnene gøre det samme, når I har mulighed for at være alene for eksempel på køreture. Ellers stjæler skærmen det nærvær, I tidligere har haft i de situationer.

LÆS OGSÅ: Elektronik forstyrrer din nattesøvn

Sponsoreret indhold