Livsstil

Giv dine børn et afslappet forhold til deres vægt

26. februar 2015 af Charlotte Højlund Foto: All Over Press
All Over Press
Det er vigtigt, at børn har et naturligt og godt forhold til kroppen. Familieekspert Charlotte Højlund hjælper dig med at give dine børn et afslappet forhold til deres vægt - og til at undlade at kommentere andres vægt, både de tykke og de tynde
Lille piger kigger på fad med frugt, mens der står en fristende lagkage ved siden af hende.

Fri mobning af slanke piger

Må man mobbe de tynde? Nej, selvfølgelig må man ikke det, vil de fleste svare. Men det er imidlertid det, mange slanke oplever, når de på grund af det stigende antal overvægtige i vores samfund skiller sig ud og bliver set som ”unormale”. Dem må man gerne sige noget til, hvorimod det stadig er dårlig stil at kommentere, hvis folk vejer for meget.
Jeg er ikke selv en af de største kvinder, og jeg skal være opmærksom på at spise rigeligt (også fedt) for ikke at blive endnu tyndere, og jeg må ofte lægge ører til kommentarer om min vægt.

LÆS OGSÅ: Takt og tone på Facebook - for både børn og forældre

 

Et forkert skønhedsideal

 

En af mine døtre er utrolig slank, men hverken mager eller syg, og hun er ofte kommet trist hjem fra skole, fordi ”veninderne” har kommenteret hendes vægt. Så spørger hun, hvorfor man gerne må sige, at hun er for tynd, når man ikke må nævne, at en anden er for tyk. I min verden er ingen af delene o.k.

 

LÆS OGSÅ: De sagde jeg var alt for tynd


Samtidig mener jeg, vi dyrker er forkert skønhedsideal, når modellerne i dag er så tynde, at knoglerne stikker ud – uanset, at de ikke er syge i reel forstand. Når vi bruger så tynde modeller, kan det få to resultater: Enten forsøger de unge piger at få total kontrol over deres kost og vægt og ender måske med en diagnose, eller de opgiver på forhånd, fordi målet er for urealistisk, og ender som overvægtige. Intet af det er godt. Og jeg håber, at vi igen er på vej mod et mere alsidigt, realistisk og sundt skønhedsideal.

 

Sådan giver du dine børn et afslappet forhold til deres vægt:

 

✔ Lad være med at overdrive snakken – det bliver hurtigt for meget. Der er i dag meget fokus på vægt, både når det er for meget og for lidt.
 

✔ Inden teenagealderen bør børn slet ikke tænke på vægt, medmindre der virkelig er et problem. Så pas på ikke at se spøgelser eller opfinde problemer.

 

LÆS OGSÅ: Sådan tackler du kræsne børn

 

✔ Se grundigt på dig selv, og hvilke signaler du sender. Hvis du går meget op i din egen vægt, vil børnene hurtigt lære, at det er vigtigt.

 

Lad være med at kommentere andres vægt

 

✔ Tal helst ikke om andres vægt i børnenes påhør – i hvert fald ikke negativt. Det gælder både mennesker, I kender i virkeligheden, og folk på tv (børn kan ikke skelne). Vi er stadig deres primære forbilleder – på godt og ondt – og de gør som os.
 

✔ Lær dem, at det er lige skidt at drille tykke og tynde. Selvfølgelig må man generelt ikke drille, men man må slet ikke, når det er noget, andre ikke kan gøre for som vægt, hår- og øjenfarve, hudfarve og fregner, bøjle og briller.

LÆS OGSÅ: Sådan hjælper du de tykke børn

 

 

Sponsoreret indhold