Livsstil

Giver dårlig søvn børn ADHD-symptomer?

21. juni 2016 af Videnskab.dk Foto: All Over Press
Børn med ADHD får mindre og dårligere søvn end andre børn, viser dansk forskning. Måske skyldes nogle af symptomerne på ADHD i virkeligheden en søvnforstyrrelse.

Gråd, larm og uro er en fast del af putteritualet for mange forældre til børn med ADHD.

Og børn med en "ren" ADHD-diagnose sover både mindre og dårligere om natten end andre børn. Det fortæller forskere fra blandt andet Aarhus Universitet i et studie, skriver Videnskab.dk.

- Det bekræfter mange forældre i, at deres børn har søvnforstyrrelser. De fleste forældre siger, "selvfølgelig har de det", for det har de selv oplevet, siger læge og ph.d. Anne Virring Sørensen fra Aarhus Universitet.

Hun er hovedforfatter til studiet, der er en del af hendes ph.d.-afhandling og er publiceret i tidsskriftet Journal of Sleep Research.

Læs også: ADHD og autisme kan opdages allerede før 2 års-alderen

Fik mindre søvn

I det nye studie sov børn, der havde en "ren" ADHD-diagnose – og dermed ikke havde andre psykiatriske diagnoser – over 40 minutter mindre om natten i gennemsnit, og de fik mindre dyb søvn. Samtidig faldt børnene med ADHD hurtigere i søvn om dagen.

Det har fået forskerne til at spekulere over, om nogle af ADHD-symptomerne kan opstå eller blive forstærkede ved, at børnene simpelthen er overtrætte på grund af en søvnforstyrrelse.

- Det er jo en oplagt hypotese. Ritalin, som man behandler med, er jo et stof, der holder dig vågen. Og det er jo i virkeligheden et paradoks at bruge et stof, der aktiverer mennesker, til at behandle ADHD, siger hun.

Læs også: Søvngener er forbundet med psykiske lidelser
 

Håber på mere forskning

Hvis ADHD viser sig at være symptom på en gruppe af forstyrrelser, kan nogle af dem vise sig at være søvnrelaterede. Derfor bør man måske ikke behandle alle for ADHD på den samme måde, siger hun.

Psykolog og seniorforsker Ole Jakob Storebø finder det nye studie spændende og håber, at der kommer mere forskning i den mulige sammenhæng imellem ADHD og søvnmønstre.

- Jeg tænker, at måske skulle man have fokus på en behandling, som kan være med til at hjælpe til at få en bedre søvnkvalitet. Det er jo oplagt at tænke i de baner. Man ved, at når børn ikke får nok søvn, så kan det i sig selv give hyperaktivitet, siger Storebø, der forsker ved Psykiatrisk Forskningsenhed Slagelse, Region Sjælland, og er uafhængig af studiet.

Læs også: Søvnforsker: Tung dyne hjælper mod søvnløshed

Bivirkninger

I det nye studie havde forskerne 76 børn med ADHD på gennemsnitligt 9,6 år til søvnundersøgelse. 34 af børnene havde udelukkende ADHD uden andre diagnoser inden for psykiatrien, som for eksempel autisme.

Forskerne lave både en "polysomnografi" og en "multipel søvnlatens-test" (MSLT), der hver især analyserede børnenes søvn ved hjælp af elektroder, der målte deres hjerneaktivitet.

Selv om ingen af børnene i studiet var medicinerede for ADHD, udtrykker Storebø bekymring for, om allerede eksisterende søvnproblemer hos børnene kan blive forstærket af ADHD-medicin.

- Vi ved, at det er en bivirkning ved denne type medicin, at de giver dårligere søvn og gør det sværere at falde i søvn. Studiet her tyder på, at børnene har sværere ved at falde i søvn, og det er jo ikke så godt, hvis behandlingen forstærker de her problemer, siger Storebø.

Læs også på Videnskab.dk:
Børn, der får for lidt søvn, bliver lettere overvægtige

Det gør søvnen ved kroppen

Sjov trend på nettet: Fædre dyster om at stable flest Cheerios på deres sovende babyer:

Galleri: Cheerio Challenge

 

 

 

Sponsoreret indhold