Livsstil

Gode råd, til at komme af med fodvorter

30. oktober 2012 af Jerk W. Langer
Mange børn har flittigt besøgt badelande, svømmehaller og swimmingpools her i sommers, og som vi alle ved, kan de våde gulve være et eldorado af virus, som fremkalder vorter, især på fødderne.
All Over Press
All Over Press

Mange børn har flittigt besøgt badelande, svømmehaller og swimmingpools her i sommer, og som vi alle ved, kan de våde gulve være et eldorado af virus, som fremkalder vorter, især på fødderne.

Vorterne kan godt være nogle måneder om at vokse frem, så det er en god ide, hvis du nu regelmæssigt kigger børnenes fodsåler efter for at være på forkant med, hvad der eventuelt dukker op.

Få inspiration til sunde madpakker her

Fodvorten sidder gerne på fodsålen som en halvhård fortykkelse, der kan være lidt øm. Efterhånden opstår der et blødere område i midten, som godt kan bløde lidt og danne små sorte prikker. Derved kan du skelne den fra en ligtorn, som består af hård hud uden sorte prikker i midten.

Der findes utallige måder at angribe fodvorter på, og det er noget af en jungle af finde rundt i.

I denne uge præsenterer jeg dig for nogle af mulighederne.

Den skal nok forsvinde

Fodvorten forsvinder i sidste ende af sig selv, når immunforsvaret angriber den indefra og efterhånden får has på den. Men det er en langsommelig proces, så mange vælger at behandle for at sætte skub i processen.

Se tiden an

Uden behandling forsvinder hver tredje vorte i løbet af et år, og efter to år er de fleste væk. Du kan derfor vælge at se tiden an, såfremt vorten ikke generer barnet. Giv den en omgang klar neglelak for at undgå smitte, så undgår du også, at vorten bliver til flere.

Pensling

Ellers er næste skridt at behandle vorten med et egentligt vortemiddel, der kan indeholde salicylsyre eller andre slags syrer. Disse midler forhandles i håndkøb og fjerner typisk otte ud af 10 vorter på tre måneder. Vorten files samtidig et par gange om ugen efter bad.

Frysning

En anden mulighed er at fryse vorten ved hjælp af en køle-spray, som forhandles i håndkøb. Den har i spidsen en lille svamp, som presses mod fodvorten i et halvt minut. Det dræber vortecellerne, så vorten ideelt bør forsvinde efter et par uger. Det virker dog ikke altid.

Slemme fodvorter bør tilses af lægen, der kan fryse dem mere professionelt. Frysningen danner en blære på vorten, som efterlader et lille sår, og kan eventuelt gentages med to til tre ugers interval.

Løg

Hvidløg og andre løg indeholder stoffer, der kan bekæmpe bakterier og virus.

Et gammelt husråd er at skære en tynd skive af et hvidløg, som lægges over vorten og holdes fast med to stykker hæfteplaster. Det gentages dagligt.

Et andet klassisk husråd mod fingervorter er at skrælle et almindeligt løg, udhule det, og så hælde salt i. Når saltet har trukket i en times tid, smøres det på vorterne med en vatpind.

Om disse metoder vil jeg nøjes med at sige, at det må komme an på en prøve. Benyt dog ikke løg alt for drastisk, for der er eksempler på, at hvidløg lagt direkte mod huden i dagevis under en stram forbinding har resulteret i en andengradsforbrænding. Så vær varsom med behandlingen og giv huden luft med mellemrum.

Sådan slipper du for lus hos dine børn

Få 20 lækre opskrifter på sunde smoothies og juice

Når du skal have et skud vitaminer i efteråret, er en smoothie eller juice en både lækker og sund løsning. Derfor har vi samlet 20 fantastiske opskrifter i galleriet nedenfor!

Sponsoreret indhold