Livsstil

Gode råd til skolestart

2. august 2014 af Charlotte Højlund Foto: Charlotte Højlund
Charlotte Højlund hjælper dine børn til en god skolestart - og en god skoletid i det hele taget med 10 gode råd.

Charlotte Højlund
- Mor til 7, foredragsholder og forfatter


Yes, skolen begynder igen

Nej, overskriften handler ikke om, at det har været hårdt for mig at holde ferie med mine børn - selv om nogle feriedage kan være hårde.
Den handler om, at det ofte er sådan, børnene har det, når sommerferien slutter. For selv om de elsker at have ferie og slappe af, kommer der også et punkt, hvor de begynder at savne vennerne og den mere strukturerede hverdag.

Første skoledag

Herhjemme bliver det en slags første skoledag igen for Sylvester, Sophus og Luna, for de skal begynde i en ny skole, efter at vi er flyttet fra Ringsted til København. Indtil videre har de kun set skolen til indskrivningen. Men jeg har kendt til den som forælder og ved, at den stadig anbefales.

LÆS OGSÅ: Hvilken læringstype er dit barn?

Jeg håber, at børnene vil møde op med forventningens glæde over de nye fag, nye venner og den nye dagligdag. Og at de savn, de vil have efter flytningen, kan opvejes af de fordele, der også er.
Selv er jeg meget spændt på, hvad den nye skolereform kommer til at betyde for vores hverdag, og så forkæler jeg nok alle tre med nye tasker og penalhuse.

10 tip til en god skolestart:

¤ Bak op om skolen, og lad børnene glæde sig til at komme i gang. Men pas også på ikke at skrue forventningerne for højt op - så bliver de bare skuffede.

¤ Det kan være voldsomt at komme fra børnehaven til en stor skole med mange børn og larm, og et forsigtigt barn bliver forskrækket til at begynde med. Hjælp, støt, lyt og rum deres følelser, men lad være med at gøre et større drama ud af det - langt hovedparten vænner sig til skolelivet efter lidt tid.

¤ Lær dem skolens regler. Det er læreren, der bestemmer, og man skal som udgangspunkt gøre, som læreren siger, selv om man har mere lyst til noget andet.

Hjælp til selvhjælp

¤ Sæt dig ind i skolens kultur og klassens regler, så du kan støtte dit barn i også at lære dem. Det bliver hjælp til selvhjælp, for et selvhjulpent barn har det nemmere.

¤ Lad være med at tage lærerens tid om morgenen. Brug forældreintra til spørgsmål og beskeder.

LÆS OGSÅ: Få styr på børnenes fritidsinteresser

¤ Sørg så vidt altid for, at de basale forudsætninger for en god skoledag er på plads: En god nats søvn, et ordentligt morgenmåltid, fornuftigt tøj og en solid frokost - så kan de klare det meste.

¤ Vis både skole og lærere tillid og stol på dem. Tag eventuelle konfrontationer med læreren, uden at barnet overhører det. Det er en sag mellem de voksne.

Vis respekt for lærerne

¤ Respekter dit barns lærere, og sørg for at være åben om det over for barnet - din holdning smitter.

¤ Tag det med et smil, at du ikke længere er den største autoritet i dit barns liv, og ret ikke alt, som du mener, at læreren har sagt forkert. Vær åben over for, at det måske er barnet, der har misforstået noget.

¤ Sørg for en god skoletaske. Det er ikke nødvendigvis den flotteste, men en, der sidder ordentligt og passer til barnets størrelse. Hjælp en gang imellem med at rydde op i den, så den ikke bliver for tung. Gør oprydningen til et fælles projekt, så barnet forstår, at det er hans/hendes ansvar.

LÆS OGSÅ: Giv slip - også på de små børn

Sponsoreret indhold