Livsstil

Gode sovevaner for store og små

24. juli 2014 af Charlotte Højlund Foto: Charlotte Højlund
Mange børn sover alt for lidt, og det går både ud over dem selv og familielivet. Her giver Charlotte Højlund sine erfaringer videre, og du kan også se, hvor lang tid dine børn skal sove i forhold til deres alder.

Charlotte Højlund
- Mor til 7, foredragsholder og forfatter

Charlotte Højlund giver hver uge gode tips til familien - helt uden løftet pegefinger.
Ud over at være mor til 7, er hun foredragsholder og forfatter til bogen "Moar - sådan får du hvilepuls i hverdagen".

Læg børnene tidligt i seng

Der er flere gode grunde til at overholde "ordentlige" sovetider: Børnene har brug for deres søvn af hensyn til deres fysiske og mentale sundhed, og de voksne har brug for at få talt sammen, uden at børnene lytter med.

Mens ungerne er små, er det nemt. Der er så meget, de ikke forstår, at man i mange tilfælde kan tale lige ud af posen. Derefter kan man i perioder klare sig med koder og stavning, og senere engelsk og tysk, men så er mulighederne også opbrugt, og hvad så?

LÆS OGSÅ: Forældre skal lære deres børn at gå i skole

For os har det altid været vigtigt at have mulighed for at tale sammen, uden at børnene blev involveret, for der er en del, forældre skal diskutere og overveje uden børns indblanding.
Men jo ældre børnene bliver, jo længere er de oppe, og jo kortere er voksentiden.

Sov sødt og længe

Derfor holder jeg fast i, at mine børn skal have deres alderssvarende nattesøvn, og det betyder, at de altid er kommet tidligere i seng end mange af deres kammerater. De "små" på 8-11 år bliver lagt lidt før 20, men falder først i søvn ved 20.30-tiden. Når vi står op kl. 6.30, er det kun lige, at vi overholder anbefalingen på 10 timer.

De store børn skal ikke sove før ved 21-22-tiden, og det giver ikke meget voksentid, for chancen for, at vi begge er vågne klokken 22, er ret lille.
Derfor havde vi i flere år haft "gå på værelset-tider" for de store, hvor de skal være på værelset ved 21-tiden, men godt må læse, høre musik eller se fjernsyn i en times tid.
På den måde får de deres søvn, og vi får mulighed for at tale om ting, de ikke skal høre.

LÆS OGSÅ: Før sengetid: Læs for og med børnene

Heldigvis ved mine børn godt, at de ikke fungerer optimalt, når de kommer for sent i seng. De er vant til de tidlige sengetider og accepterer dem, selv om deres venner går senere i seng. Desuden har jeg heldigvis et svar, hvis jeg en sjælden gang bliver konfronteret med beskeden om, at vennerne må være meget længere oppe. Så svarer jeg altid: - Det ved jeg godt, skat. Men der er også mange børn, der kommer alt for sent i seng.

Børns sovetider

¤ 0-2 måneder: 16-20 timer.

¤ 2-12 måneder: 9-12 timer.

¤ 1-3 år: 12-14 timer.

¤ 3-5 år: 11-12 timer.

¤ 6-12 år: 10-11 timer.

¤ 12-18 år: 9 timer.

(Kilde: ScanSleep,
søvnmedicinsk klinik)

LÆS OGSÅ: Sådan hjælper du dit barn med at smide bleen

Sponsoreret indhold