Livsstil

Græskar-hygge

29. oktober 2012 af Nina Launbøl Hansen, journalist og haveentusiast
Børnene elsker Halloween: Den amerikanske højtid Halloween er over os igen, og de udskårne græskar er et must, hvis man er hoppet med på Halloween-bølgen!
Foto: Nina Launbøl Hansen og All Over Press
Foto: Nina Launbøl Hansen og All Over Press

Så er det tid til græskar, farverne sort og orange og de levende lys. På med kostumerne og frem med uhyggen.
Her midt i det tunge, grå efterår ligger nemlig en af de her såkaldt importerede højtider: Den amerikanske halloween.

Græskarmænd
Noget af det hyggeligste ved halloween er at lave udhulede græskarmænd med børnene - og så ser det bare så hyggeligt ud med de orange lanterner rundt omkring i haven.
Det ser måske let ud, men det er faktisk et lidt hårdt arbejde at udhule græskar. Det synes vi nu ikke skal få dig til at afholde familien fra at kaste sig over projektet.

Få flere tips og gode idéer til en festlig Halloween-fest. Læs mere her

Først skal græskarrene af med kalotten. Det er en voksen-opgave, alt efter børnenes alder selvfølgelig, for det kræver en meget skarp kniv og en del kræfter at komme gennem skallen på et græskar.

Tegn først græskarmandens ansigt op med en tusch og skær "hatten" af. Når "hatten" er kommet af, skal trevler og kerner ud af græskaret, og efterfølgende skrabes en del af græskarkødet af hele vejen rundt.
Væggene i græskaret skal ned på en tykkelse på omkring to centimeter.
Der skal også skrabes frugtkød af låget, så det ikke er så tykt. Alt dette gøres med en ske.

Når både "hatten" og hovedet er befriet for det trevlede frugtkød, skal græskarmanden have øjne, næse og en mund - helst med et tilpas uhyggeligt grin. Med mindre dine børn er store, anbefales det, at du skærer hullerne, for kniven kan nemt smutte i den hårde græskarskal.

Når ansigtsudtrykket er på plads, så fjern en af "hattens" takker på bagsiden. På den måde kan den varme luft fra lyset, som jo stiger opad, bedre komme ud, og hvis du kan holde temperaturen nede i græskarlanternen, så holder den længere.

Anderledes græskar
Udskårne græskar er et must, når man skal fejre Halloween, men hvem har sagt, at græskar partout skal have trekantede øjne og skrigende munde med tips-kupon-tænder?

Har du lyst til at prøve at lave anderledes græskarlamper i år, så kan du enten lave en tegning med tusch direkte på græskaret og skære efter den.

Alternativt kan du udskrive en tegning fra nettet og sætte den fast på græskaret med tape. Lad børnene prikke huller med tegnestifter hele vejen rundt i kanten af figuren. Når hele silhuetten er prikket, fjernes tegningen, og selve udstansningen af figuren kan begynde.

Det virker bedst, hvis man bruger en lidt skarp skruetrækker af den gammeldags, flade slags.
Den er god at komme rundt i "hjørner" med, den har et godt håndtag, og smutter den, så skærer man sig ikke, som hvis man havde brugt en kniv.

Så er det bare at sætte et fint lys i og vente på at mørket falder på - og uhyggen.


I shoppen kan du lige nu købe fine multiforme af græskarhoveder, katte og mumier til både ovn, fryser og mikroovn

Sponsoreret indhold