Livsstil

Graviditet giver knivskarp hjerne

4. november 2015 Af Videnskab.dk Foto: All Over Press
Højgravide kvinders hjerner er skarpe og på flere punkter bedre fungerende end hos deres ikke-gravide medsøstre. Hukommelsessvigt og forvirring kan til gengæld være tegn på en kommende fødselsdepression, viser ny forskning.

Når højgravide kvinder glemmer, ikke kan koncentrere sig og er forvirrede, så skyldes det ikke, som mange ellers undskylder sig med, det svulmende svangerskab og alle de hormonudsving der heraf følger.
For selv om maven er stor og tung, og kroppen ikke bevæger sig med raketfart, så er der på dette tidspunkt fuld knald på hjernen hos de fleste gravide. Det skriver Videnskab.dk.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Et nyt canadisk studie viser, at den mængde af kønshormon, som man har i de sidste to tredjedele af graviditeten, ofte virker som en slags mental doping, der får hjernen til at være skarp og arbejde effektivt.
Hos de få kvinder, som ikke oplever dette hjernemæssige boost, ses til gengæld en øget tilbøjelighed til depressioner - og fødselsdepression i særdeleshed.

Øget energi

- Undersøgelsen viser, at langt de fleste gravide udviser bedre kognitive funktioner som opmærksomhed, reaktionstid, hukommelse, indlæring, overblik og problemløsning end de ikke-gravide testpersoner. Artiklen peger på, at de høje mængder af kønshormonet østrogen i den sidste del af graviditeten virker forstærkende på visse af hjernens processer, og det giver mange øget energi og overskud, i tiden lige inden barnet kommer, siger Vibe Gedsø Frøkjær.

Vibe Gedsø Frøkjær er læge ved neurobiologisk forskningsenhed på Rigshospitalet, hvor hun forsker i hjernebiologi og hjernekommunikation. Hun ved i særdeleshed noget om, hvordan psykisk sygdom opstår, herunder også hvilken betydning kønshormoner spiller for psyken, hjernens funktion og udvikling af depression.

Læs også: Bacon og æg er godt for gravide

Test af hjernen

Undersøgelsen udspringer fra universiteterne i Ontario og Hamilton, Canada, og Ohio, USA. Den baserer sig på en række test af hjernens funktion hos gravide. For at give et sammenligningsgrundlag har en lige så stor gruppe ikke-gravide gennemgået de samme test.

Testdeltagerne er blandt andet blevet bedt om at gengive detaljer fra historier, der blev læst op, både lige efter højtlæsningen og en halv time senere. En anden opgave lød på at lokalisere 10 forskellige farver i par, som befandt sig bag lukkede døre. Udfordringen gik ud på at åbne så få døre i alt som muligt og at huske, hvad der gemte sig bag hvilke døre.

Færre fejl i prøver

Inden for de discipliner, der vedrører det kognitive, viste det sig, at op mod to tredjedele af de svangre kvinder lavede markant færre fejl i prøverne end de ikke-gravide. De gravide med depressive tendenser klarede sig til gengæld dårligere end de ikke-gravide og havde langt flere fejl end gruppen af gravide uden tegn på depression.

Billedet, som undersøgelsen tegner, er kendt for Vibe Gedsø Frøkjær, og selvom det er et relativt lille studie med kun henholdsvis 28 og 26 testpersoner i hver gruppe, så er undersøgelsen velgennemført, og hun tager dens konklusioner for gode varer.
- Undersøgelsen er ikke så stor igen, men jeg synes bestemt, den er stor nok til at vise nogle klare tendenser. Der er også flere andre studier, der støtter dens resultater og peger i samme retning, siger Vibe Gedsø Frøkjær.

Læs også: Hormonforstyrrende stoffer virker tidligt i graviditeten

Punkterer myte

De canadiske forskere punkterer altså myten om, at graviditet generelt og i sig selv skulle forstyrre hjernens funktion. Langt de fleste gravide har lige så gode eller bedre fungerende hjerner, end kvinder der ikke er gravide.
Men forsøgene viste også noget meget vigtigt om den lille gruppe af gravide kvinder, som ved testene afslørede en svækkelse af nogle af deres vanlige hjernefunktioner.

- Undersøgelsen viser, at kvinder, som reagerer med ubalance i de kognitive funktioner som for eksempel glemsomhed, er kvinder, der i det hele taget er tilbøjelige til at udvikle depressioner i denne meget hormonstimulerede fase af graviditeten. Den store portion potente kønshormoner, som graviditeten medfører, der jo blandt andet har det formål at kunne udvikle et helt barn på så kort tid som ni måneder, påvirker også vores hjerne. For de fleste er det en psykisk doping, for andre giver det psykisk ubalance, siger Vibe Gedsø Frøkjær.

Læs også: Hvordan kan stress forhindre graviditet?

Ud af balance

Glemsomhed, svært ved at lære nyt, ved at huske og overskue tingene er altså ikke en normal reaktion, som alle kvinder får. Der er tale er nogle få procent med en særlig følsomhed, og det er kvinder, der bliver skubbet så meget ud af balance, at de udvikler lette eller moderate depressioner. Som led i det oplever de også forstyrrelser i deres hukommelse, forklarer Vibe Gedsø Frøkjær.

- Det er en særlig reaktion, man kan have. Der er mere og mere, der tyder på, at de depressive symptomer, som kan komme i forbindelse med graviditet, opstår, fordi kvinderne er ekstra følsomme over for de potente kønshormoner. De kommer på en eller anden måde forbigående ud af balance, når de bliver udsat for meget store mænger østrogen, siger Vibe Frøkjær.

Øget erkendelse

Dermed bidrager undersøgelsen til den øgede erkendelse, som er kommet frem de seneste år om, at fødselsdepressioner ikke altid er noget, der først opstår, når man har fået sin baby i armene. Sundhedspersonale og pårørende kan heller ikke vente med at være opmærksomme på depressionstegn, til barnet er født. For de depressive symptomer, som giver efterfødselsdepression, kan meget vel begynde allerede i selve graviditeten.

- Man kan håbe på, at læger, jordemødre og andre, der er omkring den gravide, begynder at se efter de tegn, som undersøgelsen beskriver, allerede i graviditeten. Så er der mulighed for at sætte ind med hjælp så tidligt i forløbet så muligt, og det er altid godt for både mor og barn, siger Vibe Gedsø Frøkjær.

Læs også på Videnskab.dk
Læs også: Brystmælk fyldt med hormonforstyrrende stoffer

Babyhjerner stimuleres af at kravle

Sponsoreret indhold