Livsstil

Graviditet kan styrke idrætskarrieren

24. september 2016 af Videnskab.dk Foto: Panthermedia/All Over Press
Moderskab kan give kvindelige idrætsudøvere fysiske fortrin, tyder et studie på. Triatleten Kari Flottorp Lingsom bekræfter, at hendes form blev bedre, efter hun fik et barn.

Ifølge et nyt studie kan det godt betale sig at blive gravid, hvis man vil fremme sin sportskarriere – for faktisk giver det én en fordel. Det skriver Videnskab.dk.

Årsagen skal findes i de fysiologiske ændringer, som sker i løbet af graviditeten.

Under en graviditet stiger iltindholdet i blodet og mængden af blod, som hjertet pumper ud i kroppen, lyder det fra Dagens Næringsliv, der er den fjerde største landsdækkende avis i Norge.

- Det ser ikke ud til, at kvinder kommer i dårligere form af en graviditet, måske faktisk lidt bedre, udtaler Kari Bø, som er rektor og professor ved Norges Idrætshøjskloe til Dagens Næringsliv.

Hun har ledet et litteraturstudie om emnet i fire dele for Den Internationale Olympiske Komité (IOC). Første del blev publiceret for nylig i tidsskriftet British Journal of Sports Medicine.

Læs også: Motion for vordende mødre
 

Trænede aktivt

36-årige triatlet og tidligere elitesvømmer Karin Flottorp Lingsom bekræfter studiets fund. Hun trænede aktivt under hele sit svangerskab og deltog i sit sidste seniormesterskab, da hun var 14 uger henne med sin nu snart syv-årige søn.

- Det har aldrig været en forhindring for mig at træne med et barn - hverken indeni eller uden for maven. Min krop reagerede rigtig godt på træningen både før og efter svangerskabet, fortæller Lingsom.

Efter sønnen Magnus blev født, har hun vundet tre individuelle bronzemedaljer ved de norske mesterskaber i triatlon (olympisk og langdistance).

Hun har deltaget i EM og VM for sin aldersklasse og blev nummer fire i Norseman i 2015.

Læs også: Hård motion kan udsætte graviditet
 

Gunstig effekt

- Det er først og fremmest det, som sker i cirkulationssystemet under graviditeten, som har en gunstig effekt. Kvinderne får en kapacitet, som de ellers ikke har, fortæller Professor Kari Bø.

Det kan forklare, hvorfor visse kvindelige skiløbere – som Liv Grete Skjelbreid og Marie Dorin Habert – nåede karrieremæssigt helt til tops lige efter en fødsel.

Skjelbreid tog fire VM-guldmedaljer lige efter, at hun var blevet mor for første gang. Habert tog sin fjerde guldmedalje under VM i Holmenkollen i år - også hun var lige blevet mor.

Læs også: Graviditetsdiabetes: Træn før du bliver gravid
 

Hjertefrekvensen stiger

Under graviditeten stiger blodvolumen (blodmængden) med 50 procent både hos toptrænede og almindelige kvinder.

Derudover stiger hjertefrekvensen, så hjertet pumper 30-50 procent mere blod ud i kredsløbet end før graviditeten.

Ifølge forskerne har de mest veltrænede idrætsudøvere inden for udholdenhedsidrætsgrenene også et mellem fem og ti procent større iltindhold i blodet seks måneder efter fødslen.

Det er ikke farligt at være supermotionist

Astma gør det sværere at blive gravid
 

Sponsoreret indhold